Doorgaan naar artikel

Warmte uit broeiend mengsel gewasresten en mest

Warmtebedrijf Upcycling Gemert van champignonkwekerij Van den Boomen is in gesprek met biologische tuinders in Limburg om een installatie te bouwen voor het winnen van warmte uit restafval van de teelt.

Het vooronderzoek is al gedaan, zegt Henk van den Boomen, champignonteler en eigenaar van Upcycling Gemert. “En dat ziet er veelbelovend uit.” Upcycling Gemert produceert warmte uit de voor de teelt gebruikte champost.

De champost wordt vermengd met dikke fractie varkensmest en met een shovel in een tunnel gereden. In die tunnel circuleert lucht om het mengsel te drogen. Door de bacteriën die erin zitten, ontstaat biologische broei. Die verwarmt de circulerende lucht.

Snelle biologische broei

Dat proces gaat zo snel, dat de temperatuur in de tunnel binnen 24 uur al oploopt tot wel 70 graden. Deze warme lucht gaat vervolgens naar een warmtewisselaar die water verwarmt. Dat water zorgt dat de temperatuur in de kwekerij dag en nacht, in zomer en winter, constant 18,5 graden is. Ook worden met de warmte de aspergebedden van een naburig aspergebedrijf verwarmd.

Ook warmte uit broeiend tomatenloof

“Met loof van tomaten en komkommers kun je volgens hetzelfde proces warmte maken”, stelt Van den Boomen. Het kostte familie Van den Boomen ongeveer zeven jaar om de installatie te ontwikkelen en te optimaliseren. Voor de ontwikkeling kregen zij een innovatiesubsidie van TKI BBE (Topsector Energie) van het ministerie van Economische Zaken. Nu de installatie eenmaal draait, is een subsidie niet meer nodig.

Lees het hele artikel over het winnen van warmte uit restafval in editie 3 van Groenten & Fruit. En klik hier voor meer informatie over de visie op de paddenstoelensector in 2020.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin