Doorgaan naar artikel

‘Daling Britse biologische productie ten einde’

De Britse markt voor biologisch eten en drinken is vorig jaar met ruim 7% gegroeid naar een totale omzet van € 2,45 miljard.

Groot-Brittannië loopt daarmee nog altijd achter op andere landen, zoals de VS of Frankrijk, maar is wel bezig met een inhaalslag. Dat geldt ook voor boeren en tuinders die langzaam beginnen in te zien dat de biologische markt interessante mogelijkheden biedt.

Einde aan daling

Dat schrijft de Soil Association, de organisatie voor de organische sector, in haar jaarrapport over 2016. “De laatste jaren moesten we ons zorgen maken of boeren en tuinders wel voldoende op deze markt reageerden door meer grond om te zetten naar biologisch. Het aantal omschakelingen neemt nog altijd niet toe, maar aan de daling is een einde gekomen. Gezien de onzekerheid over de toekomstige landbouwsteun ziet een toenemend aantal progressieve boeren in dat producten met een hogere toegevoegde waarde hen zekerheid kunnen bieden. Als je ook naar innovaties in de landbouw kijkt, dan komen die meestal uit de biologische sector. Wij zijn een ondernemend ploegje,” schrijft directeur Helen Browning in haar inleiding.

Een klant in een supermarkt van Sainsbury's. Via deze keten wordt een kwart van alle biologische producten uit Engeland verkocht. Foto: ANP

Een klant in een supermarkt van Sainsbury’s. Via deze keten wordt een kwart van alle biologische producten uit Engeland verkocht. Foto: ANP

Krimp areaal met 30%

Zoals Browning al stelt, blijkt het moeilijk om de Britse boer te overtuigen. In 2015 – jongere cijfers zijn er niet – is het areaal biologische land- en tuinbouw zelfs met 5% gekrompen naar 521.400 hectare. Daarmee is dat areaal sinds 2008 met 30% gedaald, aldus het rapport. Aan het eind van 2016 was ook niet meer dan 20.000 hectare in conversie.

Verreweg het grootste deel van het areaal betreft permanente weiden voor biologische melk of vlees. Het areaal biologische groente en aardappelen is net 10.000 hectare, terwijl fruit niet verder komt dan 2.100 hectare. Wat vee betreft is kip – met ei – het belangrijkste biologische product, met in 2015 zo’n 2,5 miljoen dieren. Daarnaast telde het departement 874.000 biologisch gehouden schapen en lammeren, 293.000 stuks rundvee en 30.000 varkens. Al met al betreft dat dan 3.400 Britse biologische boeren en tuinders, een aantal dat de laatste tien jaar met meer dan een derde is teruggelopen. Ter vergelijking: in Frankrijk waren eind vorig jaar bijna 29.000 agrariërs op biologische wijze aan het werk.

Biologisch op de menukaart

Wat markten betreft zit in Groot-Brittannië de sterkste groei in ‘foodservice’: de horeca en catering. Steeds meer Britse restaurants, maar ook scholen of ziekenhuizen, zetten graag biologisch op hun kaart, wat leidt tot een groei van bijna 20% in dit segment. Daarnaast doet ook de aan-huismarkt het goed met ruim 10% toename. Dat komt vooral door het succes van de ‘boxschemes’, bedrijven die een doos vol biologische streekproducten aan huis bezorgen.

Desondanks wordt nog altijd meer dan de helft van alles dat biologisch is verkocht via de supermarkten. Sainsbury’s, dat erg veel aandacht aan dit segment besteedt, neemt alleen al een kwart van de totale afzet via supermarkten voor zijn rekening.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Ruud Peijs

correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin