Doorgaan naar artikel

Productie appels en tomaten EU stabiel

De productie van appels en tomaten in de Europese Unie blijft zo goed als stabiel.

Dat vooruitzicht wordt geschetst in de Agriculture Outlook, die maandag en dinsdag in Brussel is gepresenteerd.

Grotere opbrengst, kleiner areaal appels

De appelproductie in de Europese Unie zal stabiliseren. De verwachting is dat tot 2030 de opbrengsten per hectare toenemen, maar dat tegelijkertijd het areaal afneemt.

De belangrijkste producenten van appels zijn Polen, Italië , Frankrijk en Duitsland. De productie zal stabiliseren rond 12,5 miljoen ton appels per jaar. De gemiddelde opbrengst zal in 2030 ongeveer 17% hoger zijn dan in de afgelopen tien jaar.

De productieverbetering doet zich vooral in Polen voor, waar oude boomgaarden worden vervangen door nieuwe hoogproductieve fruitbomen van nieuwe rassen.

Consumptie appels blijft dalen

De appelconsumptie in de Europese Unie daalt al jaren (0,7% per jaar) en de verwachting is dat die lijn zich voortzet, maar iets minder hard dan de afgelopen jaren (-0,3% per jaar).

De export van verse en verwerkte appels zal licht stijgen, terwijl de import daarvan juist afneemt.

Hogere toegevoegde waarde bij tomaat

De productie van tomaten blijft naar verwachting redelijk stabiel. Met productsegmentatie zal een hogere toegevoegde waarde worden gerealiseerd. De consumptie van verse tomaten neemt af, terwijl de consumptie van verwerkte tomatenproducten juist licht zal toenemen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin