Doorgaan naar artikel

‘Niet Cees Veerman in de wielen rijden’

De SGP vindt dat Nederland zich nu niet moet verzetten tegen strengere begrenzing van inkoopmacht bij supermarkten.

Dat zou namelijk lopend Europees onderzoek van trekker Cees Veerman in de Agricultural Markets Taskforce in de wielen rijden. De nieuwe EU-voorzitter Slowakije heeft het onderwerp inkoopmacht op de agenda van de landbouwraad volgende week toegevoegd. Staatssecretaris Martijn van Dam is tegen extra regels ter bescherming van boeren en tuinders, maar de SGP vraagt Van Dam nu niet zijn stempel te drukken.

Zorgen

De SGP vindt het onderwerp belangrijk, zeker sinds de afspraken van Albert Heijn, Greenpeace en Natuur & Milieu over beperking van het gebruik van bestrijdingsmiddelen. “Het is veelzeggend en ongewenst dat deze afspraak alleen geldt voor Nederlandse landbouwbedrijven en niet voor buitenlandse bedrijven”, schrijft de SGP in schriftelijke vragen.

De SGP uit verder zorgen over de plannen van Frankrijk, Duitsland en België om meer geld in te zetten voor crisissteun aan hun boeren en tuinders. Nederlandse bedrijven komen daarmee mogelijk opnieuw op achterstand.

Interventieprijzen

De VVD is tegen extra beschermingsregels voor inkoopmacht, maar wil van Van Dam weten hoe de interventieprijzen voor groente en fruit worden aangepast. Dat onderwerp staat volgende week ook op de agenda. EU-commissaris Phil Hogan heeft zich daarvoor uitgesproken onder druk van Zuid-Europese landen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin