Doorgaan naar artikel

Duits spoor omgekatte groente en fruit naar Nederland

Herkomstcontrole van partijen groente en fruit in Noordrijn-Westfalen leidt niet zelden naar Nederland.

Dat zegt Heinrich-Gerd Bolten, inspecteur van de Landesamt für Natur, Umwelt und Verbraucherschutz in de deelstaat die grenst aan Nederland. Die zaken uit het Duitse overheidstoezicht worden in enkele gevallen aan het Nederlandse KCB overgedragen, maar Bolten hoort er nooit iets van.

Op het Obst und Gemüse Kongress in Düsseldorf laat Bolten verschillende berekeningen zien van de voordelen die gemaakt zijn op het mengen van Nederlands met Duits product en met name goedkope Nederlandse groente verkopen als regionaal Duits product. Voor een partij asperge van 25.000 kilo raamt hij het voordeel op €34.500. Voor prei en tomaten kan het ook om tienduizenden euro’s gaan. Zeker vroeg in het seizoen is de bonus op Duits en regionaal product relatief groot.

Fouten

Lang niet altijd gaat het om geldelijk gewin, onderstreept Bolten. Piekdrukte in pakstations, maar vooral druk bij de leverancier om altijd te moeten leveren zijn redenen om producten met een andere herkomst bij te mengen. Nederlandse zijn dan makkelijk beschikbaar. Tomaten en asperges zijn producten waar zijn dienst in Noordrijn-Westfalen relatief veel onderzoek in heeft gedaan. Resultaten zijn niet openbaar. Dus ook niet hoe vaak fraude wordt geconstateerd. Tijdens zijn lezing zegt Bolten dat hij overtuigt is dat 95 procent van de goederen de juiste herkomst heeft. In een nagesprek met Duitse leveranciers uit ook Bolten zijn zorg dat de opkomst van regionaal product extra herkomstfraude in de hand werkt. Er zijn voorbeelden van kleine bedrijfjes die starten met één hectare teelt en vervolgens product bijkopen.

De dienst van Bolten rechercheert op steekproefbasis. De gegevens op de verpakking, de GlobalGap nummers, maar ook de uitingen op internet kunnen aanleiding zijn in te grijpen. Zo werd duidelijk dat een Duits teeltbedrijf in Hongarije een tweede bedrijf had door youtubefilmpjes van personeel. De teler mengde regionale asperges bij.

Hofen

Volgens Frank Mörsberger, productmanager levensmiddelenanalyse bij het internationale laboratoriumbedrijf Agrolab, wordt herkomstcontrole in de toekomst steeds belangrijker. Hij noemde als voorbeeld de Oostenrijkse supermarktketen Hofen dat sinds deze zomer met isotopenonderzoek laat onderzoeken of het Oostenrijkse groente en fruit ook echt Oostenrijks is. Hij vertelde dat onderzoek van herkomst van een vaste tomatenleverancier niet veel hoeft te kosten. De schade is veel groter als een instantie als Foodwatch of Ökotest een supermarktketen aan de schandpaal nagelt bij een overtreding.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin