Doorgaan naar artikel

Verzekeraar veegt Waterschap Rivierenland mantel uit

De waterschappen veroorzaken door hun beleid meer waterschade dan nodig is. Ze moeten proactiever zijn, meent Marien Boersma, directeur van Agriver verzekeringen.

Hij gaat hiermee in op de waterschade die ontstaan is door de overvloedige regenval van vorige week. De verzekeraar is furieus en zijn woede richt zich op Waterschap Rivierenland. “Het Waterschap zegt: wij hebben ons aan het protocol gehouden. De boeren kunnen zich toch verzekeren?” Boersma meent dat Waterschappen hun beleid moeten aanpassen omdat het voor verzekeraars anders moeilijk wordt om dat gebied nog te verzekeren. Immers, als het water ieder jaar in hetzelfde gebied niet weg kan, is het geen toeval. “Dan weet je dat het weer gaat gebeuren alleen de datum heb je nog niet.” Volgens Boersma was er vorige week in Flevoland ook veel waterschade maar paste het Waterschap daar tijdig het niveaus in de sloten aan, een dag tevoren werd het waterniveau in de sloten naar beneden gebracht zodat de neerslag die ging vallen, weg zou kunnen.

Grond moet toegankelijk zijn

De verzekeraar pleit voor overleg. “Bij extremen past een beleid waarmee je de gevolgen van die problemen onder controle houdt.” Op dit moment is de begaanbaarheid van veel percelen beperkt, wat een vertraging in het oogsten geeft die de producten niet allemaal ten goede komt. “Iedereen heeft er last van. De grond moet wel toegankelijk zijn als je wilt oogsten.”

Weer was extreem, onverwacht en onvoorspeld

De woordvoerder van het Waterschap Rivierenland geeft aan dat het Waterschap de zondagmiddag voorafgaand aan de overvloedige neerslag door Meteogroep is geïnformeerd dat er 20 millimeter neerslag zou vallen. Dat gold voor het hele gebied. Omdat in een eerder stadium ook neerslag gevallen was, waren de peilen op enkele plekken al verlaagd. Op basis daarvan is men de nacht ingegaan. Vervolgens viel er die nacht 80 tot 100 millimeter gemiddeld. “Dan heb je per definitie wateroverlast.” Ook als het Waterschap had geweten dat er zoveel water zou vallen, zou er wateroverlast zijn geweest. Er viel 100 millimeter in een etmaal, het watersysteem kan dit niet aan. “Het weer was extreem, onverwacht en onvoorspeld.” Het Waterschap beoordeelt de schadeclaims die zijn binnen gekomen.

Direct invloed op beleid

Jacob Branderhorst, vice-voorzitter ZLTO Altena-Biesbosch, ziet dat het gebied waar dit jaar het water gevallen is groter is dan vorig jaar. Heeft dit volgens hem te maken met het waterschap? “In grote lijnen heeft dat er wel mee te maken, ze hebben zelf direct invloed op hun beleid en de uitvoering in het veld.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Marjan Tulp

freelance journalist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin