Doorgaan naar artikel

Lagere lasten in Belastingplan 2016

Het Belastingplan 2016 is gericht op lastenverlichting in 2016 en volgende jaren. Het plan bevat geen grote wijzigingen, maar is wel gericht op het aantrekkelijk maken van arbeid voor zowel werknemers als voor ondernemers. LTO Nederland reageert verheugd.

De belangrijkste onderdelen van het Belastingplan 2016 zijn:

  • lagere tarieven in de tweede en derde schijf van de inkomstenbelasting met bijna 2 procentschijven. Bij een belastbaar inkomen tussen afgerond €20.000 en €66.400 levert dat maximaal €860 voordeel op;
  • het hoogste tarief blijft 52 procent, maar dat begint in 2016 bij een inkomen van €66.420 tegen €57.585 in 2015;
  • de arbeidskorting gaat voor inkomens tot €50.000 met maximaal €650 omhoog. Daartegenover wordt de algemene heffingskorting sneller verlaagd;
  • de belastingvrije voet voor de heffing op privé-vermogen gaat omhoog, maar het tarief boven €100.000 gaat wel omhoog;
  • schenkingsvrijstelling eigen woning gaat in 2017 omhoog naar €100.000;
  • de energiebelasting op gas gaat omhoog met 4,5 % naar ruim 20 cent per kuub voor gasafnames van 0 tot 170.000 kuub, daarboven stijgt het tarief met 2,2 procent. De stijging is in procenten gelijk voor de glastuinbouw, maar daar blijven wel fors lagere tarieven gelden;
  • de energiebelasting op elektriciteit stijgt voor afnames tot 10.000 kWh heel licht naar 12,02 cent per kWh. Bij afnames van meer dan 10.000 kWh stijgt het tarief met ruim 6 procent.

Landbouwvrijstelling blijft intact

Belangrijke vrijstellingen die speciaal zijn gericht op de land- en tuinbouw blijven intact. Dat gaat met name  om de landbouwvrijstelling bij verkoop van cultuurgrond. Ook aan andere vrijstellingen zoals de landbouwregeling in de BTW en vrijstelling voor de overdrachtsbelasting wordt niet getornd. Op zich was dat al eerder besloten, maar dat is nu bevestigd in het Belastingplan 2016.

Duidelijk is ook dat eerdere lastenverzwaringen zoals de afschaffing van de rode diesel en verhoging van de assurantiebelasting definitief zijn.

LTO verheugd

“De trendbreuk van gestegen lasten in de afgelopen periode naar lastenverlichting voor boeren en tuinders in 2016 ondersteunen we van harte. Als dit de lijn blijft voor komende jaren, krijgen ondernemers een beter toekomstperspectief en daar zitten vooral jongeren om verlegen.”dat stelt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland.

Voor boeren en tuinders in ons land stegen de lasten de afgelopen jaren meer dan in omringende landen. Voorbeelden zijn de belasting op brandstoffen (rode diesel), de hogere assurantiebelasting (21%) en de hogere keuringskosten (extra 10 miljoen euro retributie NVWA). “Compenseer het rode dieselnadeel van 75 miljoen euro en investeer 50 miljoen in de NVWA zodat deze beter en doelgerichter kan werken. Een exportland bij uitstek kan niet zonder een gezaghebbende voedsel- en warenautoriteit”, vindt Maat.

Share this

Afbeelding
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin