Doorgaan naar artikel

Aantal zzp-ers in tuin- en landbouw groeit

Het aantal ingeschreven zelfstandigen zonder personeel (zzp-ers) groeide in de tuin- en landbouw in 2014 met 2.858 naar ruim 33.000.

Daarvan is 15 procent vrouw. Het gaat om het aantal inschrijvingen. Starters hebben een kans van 58 procent dat ze na 5 jaar nog steeds als zzp-er werkzaam zijn.

Dit blijkt allemaal uit gegevens van de Kamer van Koophandel over 2014. Tegelijk stopten 1.222 zzp-ers dat jaar met hun activiteiten als zelfstandigen in de tuin- en landbouw. Ruim twintig zzp-ers gingen failliet als zelfstandige zonder personeel in de tuin- en landbouw.

Krimp

Het Centraal Bureau voor de Statistiek gaat uit van een krimpend aanbod zzp-ers in de landbouw door krimp van het aantal bedrijven. Het kan gaan om zzp-ers die arbeid aanbieden, maar ook producten.

Failliete bedrijven

Daarmee is het aantal failliete bedrijven in de tuin- en landbouw groter dan het aantal zzp-ers. In 2014 gingen 54 bedrijven in vooral de tuinbouw failliet in Nederland. Volgens de Kamer van Koophandel is dat wel een daling van 25 procent ten opzichte van 2013. Het aantal stoppers in de tuin- en landbouw bedroeg 657 in 2014. Dat staat gelijk aan 3 procent van het totaal aantal bedrijven.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin