Doorgaan naar artikel

Investeerder wil tuinder helpen procederen tegen bank

Elke tuinder met een kansrijke schadeclaim van 5 ton of meer kan steun krijgen van een procesfinancier. De Stichting Kredietverdriet heeft dergelijke investeerders, die geld willen steken in het uitprocederen van claims tegen banken, klaar staan.

Dat meldde gisteren Jelle Hendrickx aan enkele tientallen belangstellenden uit de tuinbouw op een informatiebijeenkomst in De Lier. Hendrickx wil met deze en mogelijk meer bijeenkomsten tuinders bewegen meer naar buiten te treden over hoe ze door hun banken en de afdelingen bijzonder beheer onder druk worden gezet. Voor die verhalen is het platform www.tuininpuin.nl geopend.

“Door je verhaal bekend te maken, zelfs al is het anoniem, kan de bank op een andere manier naar je dossier gaan kijken. We zijn op die manier al tot schikkingen gekomen”, aldus Hendrickx. Een schikking, waardoor een bedrijf heelhuids uit bijzonder beheer kan komen en bij dezelfde of een andere kredietverlener verder, ziet hij als de voor alle betrokkenen goedkoopste en beste oplossing, die echter met name door de mensen van bijzonder beheer al te vaak wordt genegeerd.

De gang naar de rechter is dan een optie voor wie niet tot een schikking kan komen. Maar een zelfstandig ondernemer, die kan volgens Hendrickx en de zijnen niet zonder een kapitaalkrachtige bondgenoot om op te kunnen tegen een zoveel sterkere tegenstander. Beleggers die zo’n procesgang tot het einde toe kunnen en willen financieren, doen dat op no cure no pay basis, wanneer ze een goede kans zien om aan het einde van het proces mee te kunnen profiteren van een vooraf afgesproken deel van de door de rechter toegekende schadevergoeding.

Het gaat niet om een collectieve claim, verduidelijkt Hendrickx. Daarvoor zijn de conflicten die tuinders met hun bank hebben te divers. Elk dossier zal door de investeerders afzonderlijk worden beoordeeld. Daarvoor heeft de stichting een samenwerking met de Litigation Capital Group (LCG) in Rotterdam.

“Er is in Nederland heel weinig jurisprudentie over banken die hun zorgplicht niet na komen en hun kredietnemers op onrechtmatige wijze onder druk zetten”, zegt Jan Stappers van LCG. “Liever schikken ze de zaak als hun kansen er slecht uitzien. Maar met de steun van een procesfinancier kan een tuinder die goede kansen heeft zo’n schikking afslaan en voor het hele bedrag doorprocederen. Als er op die manier wél vonnissen tegen de banken ten gunste van ondernemers komen, dan wordt het voor volgende zaken ook makkelijker.”

Een eerste tuinbouwdossier, dat door de investeerders waarmee LCG werkt wordt bekeken, is dat van cactuskweker Henk van den Bos uit Honselersdijk. Bovenop een slepend en kostbaar conflict met zijn potgrondleverancier, kwam een conflict met zijn bank die de uitkomst van proces tegen de leverancier niet wilde afwachten en het krediet aan de kweker stopzette.

Kredietunie

Een derde optie voor tuinders die hun kredietzorgen opgelost willen zien, is het overnemen van een financiering door een derde partij. Kredietverdriet is hierover in onderhandeling met investeerders, voornamelijk uit het buitenland. Die zouden in de vorm van een kredietunie de financieringen in de tuinbouw kunnen overnemen van banken die er vanaf willen.

Hendrickx: “De regelgeving in Nederland begint wel wat te schuiven naar meer mogelijkheden voor dergelijke kredietunies. Maar het is nog een moeilijk proces. Over dit alternatief zal pas op zijn vroegst na de zomer meer duidelijkheid kunnen komen.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin