Doorgaan naar artikel

Drones in de landbouw omgeven door stringente wet- en regelgeving

Met drones (onbemande luchtvaartuigen) in de landbouw kun je bekijken hoe het gewas erbij staat, of – met speciale camera’s – gewasfoto’s nemen aan de hand waarvan vastgesteld kan worden of extra bemesting nodig is. Vooruitlopend op deze ontwikkelingen heeft de wetgever vastgelegd wat met deze onbemande vliegende objecten wel en niet mag.

Dan blijkt dat er vooral veel niet mag, en dat overtredingen flink bestraft kunnen worden. Volgens Jan Wiersma van ‘dronebedrijf’ Vliegend.nl kan een boete oplopen tot 7.800 euro, vertelde hij onlangs op een bijeenkomst bij CAV Agrotheek in Wieringerwerf.

Veel regels dienen om gevaarlijke situaties te vermijden en om te voorkomen dat de privacy in het gedrang komt. Het is bijvoorbeeld verboden de buren met een camera onder een drone te fotograferen, terwijl die in hun tuin in het zonnetje liggen.

Om wel legitiem met een drone aan de gang te mogen, moet de piloot een theoretische opleiding volgen en een praktijkexamen met goed gevolg afleggen. Verder moet het toestel goedgekeurd zijn door de Inspectie Transport en Regelgeving, en er moet een handleiding beschikbaar zijn.

Echt lastig is dat voor iedere vlucht een aparte vergunning aangevraagd moet worden, en dat een vlucht begeleid moet worden door minimaal twee personen; de piloot plus nog een waarnemer. Hangt er een camera onder de drone –wat meestal het geval is – dan is een derde persoon nodig om die te bedienen. Verder is de vlieghoogte beperkt tot maximaal 120 meter. Voor de meeste toepassingen is dat overigens een werkbare hoogte, aldus Wiersma.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin