Doorgaan naar artikel

‘Over tien jaar gaat de Michelinster naar de teler’

De Nederlandse bodem brengt een onverwacht pallet aan smaken bij groenten voort.

Een jury met specialisten onder leiding van topkok Jonathan Karpathios proefde producten van zes verschillende bedrijven. Karpathios denkt dat in smaak bij groenteteelt nog een hoop te winnen valt voor telers en dat prijzen te winnen zijn. “De bodem bepaalt mede de kwaliteit van het product. En de kwaliteit van je ingrediënten is doorslaggevend voor het succes van je gerecht. Over tien jaar gaat de Michelinster naar de boer en niet meer naar de kok.”

De proeverij was in het kader van de Vegetarische Restaurantweek, georganiseerd door de Vegetariërsbond. Directeur Floris de Graad: “Of het echt tot een Michelinprijs komt, is natuurlijk de vraag, maar er bleek een groot verschil te zijn in smaak tussen verschillende gronden. Elke prei, biet, wortel en pompoen bleek weer een andere smaak te hebben.” Nou moet De Graad toegeven dat niet bij elk product hetzelfde ras was gekozen, zoals bij wortel. Wel voor producten als bietjes. De bieten uit de polder zijn zacht en zoet, terwijl de bieten van zandgrond steviger zijn en scherper smaken.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin