Doorgaan naar artikel

EU geeft landen extra quotum uit noodfonds

De Europese Commissie heeft in het beheerscomité groente en fruit mogelijk een oplossing geboden voor de overtekening van het noodfonds van 125 miljoen euro.

De commissie wil lidstaten een extra quotum toekennen waarop product uit de markt kan worden genomen. Het quotum is gebaseerd op de export over de jaren 2011 tot en met 2013.

Het is niet duidelijk wanneer in Nederland daardoor nu het noodfonds weer open gaat. Het gaat nog om Europese voorstellen die mogelijk vrijdag ingaan. Nederlandse tuinders claimden tot het sluiten van het noodfonds nog slechts twee miljoen aan compensatiepot van 125 miljoen euro. In dat geval zouden ook ‘vrije telers’ weer gebruik kunnen maken van interventie. Telers kunnen dan aanspraak doen op volgorde van aanvraag.

Voor de hele EU betekent dat extra quotum 181.000 ton appels en peren en 44.750 ton groenten. Champignons en kolen zijn niet langer opgenomen in dit quotum. De Belgen krijgen 43.000 ton appels en peren en 14.750 ton groente toegewezen. Wat de cijfers voor Nederland zijn, is nog niet bekend bij de uitvoerder RVO. Nederland had tot 4 september 5.000 ton appels en peren afgevoerd en stond 690 hectare ingetekend voor niet oogsten.

Bij groente waren vooral wortelen afgevoerd per interventie (ruim 400 ton, maar 212 hectare aangemerkt voor nietoogsten).

De gekozen oplossing kan betekenen dat in Nederland een zwaar accent op wortelen komt te liggen. Totnogtoe is vooral voor dit product veel uit de markt genomen in Nederland en nog weinig glasgroente.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin