Doorgaan naar artikel

Denen en Britten tuigen ook interventie op

In groentenimporterende EU-landen als Denemarken en Engeland is ook interventie opgetuigd, al lijkt de prijsval mee te vallen.

Volgens Adrian Barlow, directeur van de Britse fruittelersorganisatie English Apples and Pears worden ‘abnormale hoeveelheden’ goedkope appels van het continent aangeboden op groothandelsmarkten in Engeland. Dat leidt tot prijsdruk, al is het kanaal groothandel in Engeland nog maar goed voor 10 procent van de afzet. “We zullen de Britse oogst gewoon kunnen afzetten, maar het effect op de prijzen is nog niet duidelijk. De Britse supermarkten zijn goed voor 90 procent van de binnenlandse afzet van groente en fruit. Daar is het prijseffect nog niet zo merkbaar.” Dat stelt ook de boerenorganisatie NFU.

De Britse overheid heeft net als Nederland en België de Europese interventieregeling opengesteld voor Britse telers. Volgens Barlow zal daar in Engeland sporadisch gebruik van gemaakt worden. “Misschien dat de grove maten Britse appels daar naartoe kunnen, maar er is ook geen gebruik gemaakt van de niet-oogstregeling.”

Deense interventie

In Denemarken is ook de EU-regeling voor interventie opengesteld. Volgens koepel Dansk Gartneri is dat een preventiemaatregel. Er is nog geen product uit de markt gehaald. Er is een prijseffect voor tomaten en appels, maar de Deens voorkeur voor nationaal product houdt nog altijd een prijsafstand intact voor Deense tomaten ten opzichte van goedkope import, weet een woordvoerder.

Nederland en België hebben donderdag de eerste overzichten ingestuurd van partijen groente en fruit die uit de markt genomen zijn. Opgeteld gaat het om meer dan 2.000 hectare appels en peren en zo’n achthonderd ton tomaten.

Andere landen

Ook in Duitsland laat landbouwminister Christian Schmidt weten dat de effecten van de Russische boycot beperkt zijn voor Duitse telers van groente en fruit. Wel is het zaak te zoeken naar externe markten. Barlow denkt dat er voor appels makkelijker nieuwe markten te vinden zijn. “De Turkse appeloogst is veel lager dan normaal. Dat geldt ook voor de Balkanlanden. Voor de peren wordt het lastiger. Ik heb ook echt te doen met de Belgische perentelers die de helft van de peren afzetten in Rusland.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin