Doorgaan naar artikel

‘Nu al last van Rusland-sancties’

De Nederlandse glastuinbouw heeft nu al last van sancties tegen Rusland. Dat zei voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht vandaag op Radio 1.

Paprika’s en tomaten brengen volgens Van Ruiten nog maar 5 cent per kilo op. Dat zou onder meer komen doordat Rusland agrarische producten uit Polen weert.

Importverbod

Sinds vorige week is de import van Poolse groeten en fruit verboden onder het mom van voedselveiligheid. Gevolg daarvan is dat Poolse tuinbouwers hun producten in Duitsland afzetten, waar “al veel te veel is” en de prijzen kelderen.

Tegen Nederland zijn nog geen tegenmaatregelen genomen. Maar de glastuinbouwers vrezen die wel, zegt de voorzitter van de belangenorganisatie. Ze willen niet dat hun vrachtwagens met groente, fruit en bloemen bij de grens stranden.

Crisisfonds

De financiële boycot van de EU van Rusland wakkert de onzekerheid volgens Van Ruiten verder aan. De ondernemers zijn bang dat hun leveringen niet betaald worden. “We weten dat Poolse ondernemers al een beroep doen op het Europese crisisfonds”, zegt Van Ruiten. “Zo ver zijn wij nog niet, maar het is wel duidelijk dat er iets moet gebeuren.”

Exportland

Nederland is het grootste exportland van groente, fruit en bloemen. Aan Rusland levert Nederland jaarlijks voor 600 miljoen aan groente en fruit en voor 350 miljoen aan snijbloemen en potplanten.

Klik hier voor het vraaggesprek met Van Ruiten op NOS.nl.

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin