Doorgaan naar artikel

Britten minder zelfvoorzienend voor groente

Groot-Brittannië kon vorig jaar voor niet meer dan 55 procent in de eigen vraag naar groente voorzien.

De zelfvoorziening lag daarmee 4 procentpunten lager dan de afgelopen jaren. Voor fruit komt de zelfvoorzieningsgraad niet verder dan 10 procent, 2 procentpunten minder dan in het voorafgaande jaar. Om aan de vraag te voldoen, moesten de Britten ook voor een bedrag van 6,25 miljard euro aan groente en fruit importeren, dat is tien procent meer dan een jaar eerder.

Dat blijkt uit een overzicht van de tuinbouw door het plattelandsministerie Defra. Ondanks de lagere zelfvoorzieningsgraad nam de productie van groente in gewicht gemeten toe met 4 procent tot 2,61 miljoen ton en voor fruit met 5 procent naar 389.000 ton. De totale marktwaarde van in Groot-Brittannië geteelde groente en fruit samen kwam daarbij op een recordwaarde van 1,9 miljard pond ofwel ruim 2,37 miljard euro. Daarnaast moesten de Britten in tonnage gemeten 2,23 miljoen ton verse groente en bijna 3,6 miljoen ton fruit uit het buitenland halen. De belangrijkste producten zijn daarbij tomaten, paprika’s, champignons, sla en uien. Tegelijk wisten ze ook 81.000 ton groente te exporteren, een stuk minder dan in voorafgaande jaren, terwijl de export bij fruit op 147.000 ton uitkwam. Bij dat laatste wordt echter voor een deel ook de heruitvoer van in Britse havens aangelande sinaasappelen meegeteld.

Het Britse groente-areaal bedroeg vorig jaar 131.000 hectare. Dat is 2 procent meer dan in 2012 maar wel een goede 30.000 hectare minder dan eind jaren negentig. Bij vollegrondsgroente is op jaarbasis sprake van een lichte toename wat onder meer komt doordat er weer meer droog te oogsten doperwten werden ingezaaid dan in het slecht verlopen voorafgaande seizoen. Ook het areaal aan worteltjes kwam 2 procent hoger uit op 11.500 hectare terwijl er eveneens meer broccoli en soortgelijke gewassen werden geteeld. Verder breidden de rabarberspecialisten hun areaal uit met een derde tot 133 hectare. Daarmee reageren ze op de sterk aantrekkende vraag uit de markt die onder andere wordt gestimuleerd door het veelvuldig gebruik van rabarber in koop- en bakprogramma’s.

Daarnaast  werd 818 hectare groente geteeld in kassen of met andere overdekking waarmee dat areaal 8 procent groter is dan in 2012. Met uitzondering van komkommers nam de oppervlakte voor alle kasgroente ook toe.

Het totale fruitareaal kwam op 29.000 hectare waarvan 222 hectare overdekt. Daarvan komt 19.000 hectare voor rekening van appels, peren en ander boomgaardfruit en 9.500 hectare voor zacht fruit. Voor beide fruitsoorten is het areaal de laatste jaren redelijk stabiel hoewel dat voor appels en peren wel beduidend kleiner is dan een jaar of tien geleden. Vergeleken bij een jaar eerder worden vooral minder frambozen geteeld wat volgens Defra te wijten is aan het feit dat een deel van de struiken de slechte weersomstandigheden van vorige zomer en winter niet hebben doorstaan.

Share this

Afbeelding
Ruud Peijs

correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin