Doorgaan naar artikel

Videosysteem analyseert resistentie voor insecten

Met behulp van een geautomatiseerd ‘videotracking-systeem’ kan de voor- en afkeur van insecten voor verschillende planten op een snelle, eenvoudige en objectieve manier worden bepaald. “Dit biedt de mogelijkheid om grote hoeveelheden planten te screenen op resistentie tegen plaaginsecten”, zegt onderzoeker Maarten Jongsma van Wageningen UR.

Het systeem laat plaaginsecten in het laboratorium, onder gestandaardiseerde condities, de keus maken: lopen ze na vrijlaten naar blaadje A of blaadje B? De route die het insect daarbij aflegt en de tijd die het op een bepaald blaadje blijft zitten, wordt vervolgens door de computer geanalyseerd. Uiteindelijk kan een objectieve maat worden gegeven aan de eventuele resistentie van een bepaalde plant tegen het geteste insect. Onderzoeker Jongsma: “Zo kunnen we heel snel een groot aantal planten testen op hun eventuele resistentie tegen bijvoorbeeld zuigende insecten. Het vernieuwende is dat we kijken naar het directe gedrag van het insect. Binnen een paar uur weet je welke planten het minst aantrekkelijk zijn.”



Samenwerking met plantenziektekundige

In het onderzoek werkt Jongsma onder andere samen met plantenziektekundige Bas Brandwagt van Royal van Zanten. “Je kunt grote aantallen monsters van verschillende genotypes op een snelle manier screenen. Natuurlijk is de meting van een insect op een klein stukje uit een blad niet hetzelfde als een meting op een complete plant, maar als voorselectie is deze innovatie potentieel een prima ondersteuning van de veredeling op insectenresistentie”, aldus Jongsma.



Focus op trips, bladluis en witte vlieg

Het doel is om de methode geschikt te maken voor specifieke insect-gewas combinaties. Daarbij ligt de focus op trips, bladluis en witte vlieg, aldus Jongsma. De planning is dat er over drie jaar een concreet product ligt.

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin