Doorgaan naar artikel

Groentesnijderijen willen uitbraken als in VS afwenden

Nederlandse groentesnijderijen willen na incidenten in de Verenigde Staten met grote uitbraken op korte termijn de risico’s van besmetting van gesneden groente beter beheersen.

Daarbij staan Nederlandse snijderijen op een achterstand. In Nederland is het gebruik van desinfecterende middelen in het waswater niet toegestaan, waar omliggende landen dit wel gebruiken, zoals chloor bij fabrikanten Bonduelle en Florette. De Nederlandse snijderijen zijn zich verder bewust van het gebrek aan kennis over de ontwikkeling van besmettingen met bijvoorbeeld listeria in groenten en fruit. Daarvoor start een grootschalig grondstoffenonderzoek om tegen het einde van dit jaar meer inzicht te krijgen in de ontwikkeling van bijvoorbeeld listeria, maar ook Ecoli en salmonella.

De Nederlandse snijderijen Vezet, Tuinderij Vers en Hessing brachten hun eigen microbiologisch onderzoek samen in één database.  Er werd sporadisch listeria aangetroffen en Ecoli, maar geen salmonella in consumentenverpakkingen. In grondstofmonsters werd ook op bescheiden schaal listeria of Ecoli gevonden, maar de gehaltes waren laag. De sector wil nu dringend weten hoe micro organismen in gesneden groente en fruit kunnen uitgroeien tot gevaarlijke aantallen voor de volksgezondheid. Probleem is dat nooit voorkomen kan worden dat de grondstof vrij is van besmetting en dat kruisbesmetting met waswater voorkomt. Het gebruik van ijswater dat elk uur  ververst wordt, kan een verbetering opleveren, maar een desinfecterend middel geeft een betere bescherming. Daartoe wil de sector snel onderzoek starten naar de effecten van desinfecterende middelen, blijkt uit een presentatie die de snijderijen recent gaven over voedselveiligheid. Tuinderij Vers bevestigt dat desgevraagd.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin