Doorgaan naar artikel

Nederland stuwde groenteteelt Mali

Nederland gaat boeren en telers in het noorden van Mali ondersteunen.

In dat door gevechten getroffen West-Afrikaanse land heeft Nederland al een lange geschiedenis van teeltondersteuning. Nederland investeert sinds vorig jaar in distributie van landbouw, maar ook in diversificatie van teelten in onder meer Timboektoe. Dat blijkt uit de lijst vragen en antwoorden van het kabinet over de Nederlandse deelname aan de vredesmissie in Mali.



De bilaterale steun is er al sinds de jaren zeventig. Nederlandse steun droeg in de jaren tachtig en negentig bij aan de verviervoudiging van de opbrengst van de groente- en rijstteelt in het ‘Office du Niger’, een omvangrijk irrigatiegebied voor de verbouw van rijst en groenten in de regio Segou.



Binnen korte tijd steeg de opbrengst per hectare van 1,5 ton in 1982 naar 4,5 ton in 1992 (2007: 5,7 ton). Het inkomen van de boeren verzesvoudigde van 1978 tot 2006 naar 1000 Amerikaanse dollar per jaar. Per saldo is in Mali het percentage mensen dat lijdt aan voedselonzekerheid van 32 procent in 2001 teruggebracht tot 22 procent in 2010, stelt het kabinet. Dat was vooral in het centrale landbouwgebied.



Nu richt de steun van Nederland zich op het noorden van Mali dat bevrijd is van een bestuur door jihadistische groeperingen en rebellenbewegingen. De gevechten hebben schade toegebracht aan het openbaar bestuur, gezondheidszorg en voedselvoorziening.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin