Doorgaan naar artikel

VVD definitief dé tuinderspartij

Bijna de helft van de tuinders zegt op 12 september te gaan stemmen op de VVD. Daarmee steken de liberalen definitief het CDA voorbij als dé tuinderspartij.

Dat blijkt uit het onderzoek dat Agridirect in opdracht van Groenten& Fruit/Reed Business Media heeft gedaan onder zo’n 500 boeren en ruim 100 tuinders. 47% van de tuinders stemt VVD. Het CDA moet het doen met 29% van de tuinbouwstemmen. Gekeken naar de totale agrarische sector is het CDA ook in 2012 nog net de populairste partij, met 40, 6% van de stemmen tegen 38,2% voor de VVD.

Voor de voedingstuinbouw is de populariteit van de VVD geen verrassing. Ook in 2010 al was de VVD favoriet volgens een peiling onder de lezers van Groenten & Fruit. In de sierteelt is de voorkeur voor de VVD nog iets sterker. 50,2% van de siertelers zegt dit jaar te zullen stemmen op de VVD., tegen 44,3% van de groente- en fruittelers. De SGP heeft juist een relatief grote aanhang onder de groente- en fruittelers (13,8%). Het CDA scoort in beide sectoren rond de 30%.

De PVV van Geert Wilders zakt vrij dramatisch van 10% van detuindersstemmen naar nog maar 4%. Het verlies van de PVV benadrukt eens te meer hoe traditioneel rechts tuinders stemmen. Op een vraag in het onderzoek of men nadelige gevolgen van een links kabinet verwacht, zijn groente- en fruittelers het stelligst: 86,8% denkt van wel (bij siertelers maar 78,6 en akkerbouwers zelfs maar 77,6%).

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin