Daarmee komt het CDA uit op 13 zetels in de Kamer. Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw had wel iets meer verwacht. “Ik dacht dat veertien wel zou kunnen”, zegt Bleker. “Maar we zijn er nog wel. Misschien zijn we wel de derde partij”, zegt hij optimistisch.
Of het CDA door de meerderheid van VVD en PvdA nu niet meer nodig is, wil Bleker nog niet direct concluderen. “De bal ligt bij de VVD en de PvdA. Maar als ze de krenten uit de pap willen, door ook een meerderheid te hebben in de Eerste Kamer, is het CDA nodig.”
De Groninger wil nog geen standpunt innemen of de partij dat moet gaan doen. Ook CDA-leider Buma wil niet zeggen of zijn partij een rol in de coalitie wil spelen.
Stabiel kabinet

“Ik had toch wat meer verwacht”, zegt beoogd land- en tuinbouwwoordvoerder Jaco Geurts, die vermoedt dat het CDA veel stemmen heeft verloren aan de VVD, in de strijd tegen PvdA.
Ook Ger Koopmans is teleurgesteld. “We hebben een prachtig product, maar de prijs die we er voor krijgen valt tegen. Het CDA heeft wat dat betreft heel veel met boeren gemeen”, zegt het vertrekkende Kamerlid. Hij hoopt desondanks dat er een stabiel kabinet komt met oog voor het landbouwbeleid. “De vraag is of de VVD ook in de formatie staat voor haar zaak op landbouwgebied.”
Europees beleid

Henk-Jan Ormel spreekt van een aardverschuiving. “Voor landbouw is dit een slechte uitslag, als je hoort wat Samsom wil met het Europese landbouwbeleid en ook de VVD heeft uitspraken gedaan over het Europese landbouwbeleid waar ik me zorgen over maak”, zegt Ormel.
Hij ervaart dat de CDA-ers de nederlaag gelaten opnemen, maar dat er tegelijkertijd een vorm van opluchting is, omdat er niet nog meer zetels verloren zijn. “Maar van binnen bloedt het hart van elke CDA-er bij deze uitslag”, aldus Ormel die na tien jaar vertrekt uit de Kamer.