Doorgaan naar artikel

Britse groente en fruit ‘bedreigde soorten’

Steeds meer groente en fruit gaan in Groot-Brittannië tot de ‘bedreigde soorten’ behoren. De zelfvoorzieningraad bij groente is de laatste vijftien jaar gezakt van 73 naar 60 procent en komt bij fruit niet hoger dan 38 procent.

De voortdurende aanbiedingen bij de grote winkelbedrijven, waar telers vaak aan moeten meebetalen, vormen een verdere bedreiging. Die winkeliers zijn bovendien niet bereid de teler met afnamecontracten tegemoet te komen.  Door die kortzichtigheid dreigen er nog meer soorten van eigen bodem te verdwijnen, wat uiteindelijk kan leiden tot tekorten en hogere prijzen.

Dat beeld schetst de National Farmers Union in een rapport over de tuinbouw in Groot-Brittannië. Op dit moment zijn er nog zo’n vierduizend telers die samen 9 miljoen ton aan groente en fruit met een economische waarde van 3,75 miljard euro produceren. Veel telers draaien echter met dunne marges, die ook veel lager zijn dan bij boeren die bijvoorbeeld graan of koolzaad verbouwen.

Bij veel soorten nemen de Britse telers wat betreft de eigen winkels een steeds zwakkere positie in. Zo is zelfvoorzieningraad bij komkommers sinds 2000 met een kwart gedaald naar nog geen 30 procent, ligt dat bij tomaten al onder de 20 procent en komt van de bosuitjes nog maar net een kwart uit eigen land, 40 procent minder dan aan het begin van deze eeuw. Bij de meeste soorten bonen is de zelfvoorzieninggraad vaak gehalveerd naar net 40 procent. Al die producten behoren wat de NFU betreft dan ook tot de ‘bedreigde soorten’.

De Engelse boeren- en tuindersbond denkt dat er nu snel wat moet veranderen om de rest van de tuinbouw te redden. ‘’Telers, verpakkers, verwerkers en winkeliers, we hebben elkaar allemaal nodig. Ieder deel van de keten moet er belang in stellen dat de ander winstgevend kan blijven werken en kan blijven zorgen voor Britse producten van hoge kwaliteit.’’ Dat betekent dat met name de winkeliers een andere houding moeten aannemen en meer bereid moeten zijn om ‘het risico-evenwicht’ te verleggen zodat iedere speler in de keten een eerlijke beloning ontvangt. ‘’De Britse telers willen graag zaken doen met de winkelbedrijven maar op dit moment zijn ze tot het uiterste gedreven en staan velen aan de rand van de afgrond.’’

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Ruud Peijs

Share this

Afbeelding
Ruud Peijs

correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin