Doorgaan naar artikel

Teler kan zich inkopen in praktijkonderzoek

Telers kunnen straks door direct onderzoek te financieren sneller profiteren van onderzoeksresultaten of techniek goedkoper krijgen.

Dat is het plan van zogenaamde crowdfunding waaraan LTO Groeiservice werkt. Het is het gevolg van een terugtredende Productschap Tuinbouw, waardoor gewasonderzoek niet meer collectief wordt gefinancierd, maar ook het Technologiefonds Tuinbouw zoekt naar andere geldbronnen.



Volgens beleidsmedewerker Sander van der Vaart van LTO Groeiservice zal eind oktober een website gaan draaien waar partijen als Wageningen Universiteit en DLV hun projecten op plaatsen. Telers kunnen vervolgens geld steken in het onderzoek. De opbrengsten zijn niet direct in geld uit te drukken. “Er is geen rente of verkoop van aandelen, maar het gaat erom dat telers dicht betrokken raken bij projecten. Ze betalen meer aan kosten van ontwikkelonderzoek. In ruil kunnen ze de techniek goedkoper krijgen, of het onderzoeksresultaat twee jaar eerder toepassen in hun bedrijf.”



Een landelijke gewascommissie heeft al een offerte laten maken voor onderzoek voor een gericht teeltprobleem. “Via de website wordt dat straks teruggekoppeld aan telers om in te schrijven.”  De werkwijze zal innovatie-onderzoek mogelijk versnellen. Het is niet nodig om lijvige dossiers voor financieringsaanvragen te maken. Je hebt bovendien te maken met minder tussenschakels, ook dat komt het tempo ten goede.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin