Doorgaan naar artikel

‘Brabant wil gros kleine glasbedrijven op slot zetten’

De Provincie Brabant onderzoekt of het kleine solitaire glasbedrijven tot 3 hectare op slot kan zetten.

Deze bedrijven hebben een beperkt toekomstperspectief, zo stelt Gedeputeerde Staten (GS). GS voorziet dat 30 procent van deze bedrijven zal stoppen in vijf jaar en vreest verrommeling van het landschap. In een onderzoek naar de glastuinbouw in Brabant blijkt dat het verplaatsen van deze bedrijven naar concentratiegebieden niet van de grond komt, ook vanwege de crisis in de sector.



ZLTO is verbolgen over de plannen. De provincie telt 600 solitaire bedrijven en het grootste deel daarvan is niet groter dan 3 hectare, stelt ZLTO-vakgroepvoorzitter glastuinbouw Tiny Aerts. Afgelopen vrijdag bleek dat de Brabantse politiek in meerderheid tegen dit voornemen is, maar toch wil gedeputeerde Yves de Boer dit plan onderzoeken. Aerts: “Als de provincie haar zin krijgt, mogen deze bedrijven geen meter bijbouwen. Ze vormen wel de ruggengraat van de Brabantse glastuinbouw.” Nu hebben deze bedrijven nog mogelijkheden tot uitbreiding, maar onder voorwaarden van landschappelijke inpassing of verduurzaming of zij moeten bijdragen in een saneringsfonds. Een verplaatsing naar concentratiegebieden als AFC-Nieuw Prinsenland en Deurne is voor veel bedrijven niet te financieren. De doelstelling om in 2015 minimaal 75 procent van het glas in zulke concentratiegebieden te herplaatsen wordt niet gehaald. Dat percentage blijft steken op 59.



De saneringsgelden worden nu vooral ingezet voor stoppers. Gedeputeerde Staten verwachten al voor 2015 de beoogde 75 glasbedrijven te saneren. Met de negentien nog geplande saneringen wil de provincie extra haast maken. De crisis in de tuinbouw zorgt dat meer bedrijven deze maatregel als stoppersregeling zien. Aerts juicht die extra inzet wel toe. Verder wil de provincie dat telers die kleinere teeltondersteunende kassen willen plaatsen daarvoor eerst moeten uitzien naar vrijkomende kassen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin