Aardwarmte

Aardwarmte wordt gezien als een veelbelovende en welkome energiebron voor glasteelten. Maar de subsidiekraan van de overheid dreigt dichtgedraaid te worden en dat kan wel eens de strop betekenen voor diverse aardwarmteprojecten. Groenten & Fruit maakte een overzicht van berichten over de aardwarmteontwikkelingen in tuinbouw.

Nieuws

 • Roel Dijkstra

  LEI rekent aan warmtebehoefte Westlandse kassen

  LEI Wageningen UR gaat verschillende scenario's berekenen om de toekomstige warmtebehoefte van de Westlandse glastuinbouw te bepalen.

 • 'Westland kiest niet duidelijk voor aardwarmte en WKK'

  'Westland kiest niet duidelijk voor aardwarmte...

  De gemeente Westland wil zich inzetten voor aardwarmte, maar kan dat alleen doen door zeven jaar kolenwarmte te weren in de Westlandse kassen. Dat stelt de LPF Westland.

 • 'Het laatste gas zal niet naar de tuinder gaan'

  'Het laatste gas zal niet naar de tuinder gaan'

  De glastuinbouw ligt als een van de weinige sectoren op schema om de energiedoelen die Nederland en Europa zich stellen te halen. De industrie heeft het veel zwaarder. Dus naar 2050 toe weet LTO Glaskracht nu al: het kán, maar we weten ook zeker d at het laatste gas niet naar de tuinder zal gaan.

 • 'Met voorschot SDE+ meer aardwarmteprojecten'

  'Met voorschot SDE+ meer aardwarmteprojecten'

  Als het aan Jos Scheffers van Green Well Westland ligt, komt er een voorschot van 3 tot 4 miljoen vanuit de SDE-subsidie voor een aardwarmteproject.

 • Nog even buffelen voor aardwarmtewinning

  Nog even buffelen voor aardwarmtewinning

  In Vierpolders wordt de laatste hand gelegd aan de installatie die binnenkort bijna 50 hectare kassen met aardwarmte gaat verwarmen. Die 'hand' moet ruim genomen worden: vorige week werd nog met man en macht gewerkt in en om het pomphuis. Op de teeltbedrijven zijn de voorzieningen nagenoeg klaar, op wat isolatiewerk van de leidingen na. De verwachting is dat de bron een debiet zal hebben van 300 kuub van circa 82 graden per uur. Daarmee hopen de negen bedrijven per jaar 14 miljoen kuub gas en 25 miljoen kilo CO2-emissie uit te sparen. Hier een foto-impressie.