Aardwarmte

Aardwarmte wordt gezien als een veelbelovende en welkome energiebron voor glasteelten. Maar de subsidiekraan van de overheid dreigt dichtgedraaid te worden en dat kan wel eens de strop betekenen voor diverse aardwarmteprojecten. Groenten & Fruit maakte een overzicht van berichten over de aardwarmteontwikkelingen in tuinbouw.

Nieuws

 • 'Met voorschot SDE+ meer aardwarmteprojecten'

  'Met voorschot SDE+ meer aardwarmteprojecten'

  Als het aan Jos Scheffers van Green Well Westland ligt, komt er een voorschot van 3 tot 4 miljoen vanuit de SDE-subsidie voor een aardwarmteproject.

 • Nog even buffelen voor aardwarmtewinning

  Nog even buffelen voor aardwarmtewinning

  In Vierpolders wordt de laatste hand gelegd aan de installatie die binnenkort bijna 50 hectare kassen met aardwarmte gaat verwarmen. Die 'hand' moet ruim genomen worden: vorige week werd nog met man en macht gewerkt in en om het pomphuis. Op de teeltbedrijven zijn de voorzieningen nagenoeg klaar, op wat isolatiewerk van de leidingen na. De verwachting is dat de bron een debiet zal hebben van 300 kuub van circa 82 graden per uur. Daarmee hopen de negen bedrijven per jaar 14 miljoen kuub gas en 25 miljoen kilo CO2-emissie uit te sparen. Hier een foto-impressie.

 • 'We hopen nog dit jaar op aardwarmte te gaan draaien'

  'We hopen nog dit jaar op aardwarmte te gaan...

  "De planten bij de plantenkweker staan er goed op. Ze waren net uitgezet op 26 per vierkante meter en het zag er allemaal gezond uit", zei Tom Bos vorige week na zijn bezoek aan de plantenkweker. Hij gaat komend seizoen het nieuwe ras Kylie telen, een vierstengelsysteem op onderstam Maxifort. Op 10 en 17 december worden ze geplant op de twee bedrijven in Vierpolders.

 • Koper Fânqié teelt trostomaten

  Kassen met aardwarmte verkocht aan buurtbedrijf

  Tomatenbedrijf A&G Van den Bosch heeft haar bedrijf met aardwarmte-installatie in Berkel & Rodenrijs verkocht aan het naburige tomatenbedrijf Fânqié.

 • Californië start tweede boring aardwarmte

  Californië start tweede boring aardwarmte

  In glastuinbouwgebied Californië is de officiële opening verricht van het tweede geothermieproject in dit Limburgse teeltgebied.