Doorgaan naar artikel

‘Alle lof voor telers, kijk naar duurzaamheidsprijs’

Tuinders komen alom in een steeds flatteuzer daglicht te staan. Misschien wel iets té flatteus.

Een prijs die wordt uitgereikt door koningin Maxima en Klaas Knot, president van de Nederlandsche Bank, die telt mee. Zo’n prijs is de elke 2 jaar uitgeloofde Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap 2018.

De koningin is erevoorzitter, Knot is voorzitter van de koning Willem I Stichting. Dat kregen we mooi in beeld toen het tweetal een jaar geleden prijswinnaar Koppert Cress met een hoog werkbezoek vereerde. De kans dat dit jaar de land- en tuinbouw opnieuw mag juichen, is zeker reëel.

4 groene genomineerden

Bij de 12 genomineerden zitten namelijk 4 écht groene kanshebbers. Twee bedrijven in de keten van handel en verwerking van groente en fruit, te weten biologische groentehandelaar Eosta en soepen- en sauzenfabrikant De Verspillingsfabriek, én daarnaast ook sierteeltbedrijf Ter Laak Orchids en de 3 akkerbouwers van de Hoeksche Hoeve, bekend van de Hoeksche Chips.

De gezonde snackwonders van Eosta zijn 1 van de 12 genomineerden voor de Koning Willem I-prijs voor duurzaam ondernemerschap. - Foto: Ton van der Scheer

De gezonde snackwonders van Eosta zijn 1 van de 12 genomineerden voor de Koning Willem I-prijs voor duurzaam ondernemerschap. – Foto: Ton van der Scheer

Land- en tuinbouw in goed boekje, ook bij Rli

Het bewijst maar weer eens dat die mooie Nederlandse land- en tuinbouw van ons de laatste jaren in een goed boekje staat bij de mensen en instellingen die het kunnen weten. En dan met name de plantaardige helft van de agrarische sector. Dat werd ook gisteren ook duidelijk uit het direct al veelbesproken rapport van de Raad voor leefomgeving en infrastructuur (Rli): vlees en zuivel kregen er van langs als minder gezond en ook nog eens klimaatverpestend, terwijl groente en fruit juist als ons aller redding de lucht in werden gestoken.

Boze tuinder in plaats van boze boer

De pers haalde daar dan weer heel obligaat boze boeren bij om zich te verweren tegen de aanbevelingen van vleestaks en inkrimping van de veestapel. Wat nou eens verrassend zou zijn is een boze tuinder. Een tuinder die eens los gaat over hoe het zoveelste rapport vol met wat wij allemaal allang weten, door de zoveelste minister of staatssecretaris met gratuite instemming wordt begroet. Zónder dat er ook maar een spoortje is te bekennen van zelfs maar een áánzet tot concrete maatregelen.

In het Engels zeggen ze dan zo mooi: put your money where your mouth is. O wacht, het kan ook in het Rotterdams: geen woorden maar daden. Zoals het nu in de publiciteit komt, doet het het imago van groente en fruit eerder slecht dan goed. Het is immers net alsof ‘we’ straks geen vlees meer mógen eten en alleen nog maar groente moéten eten.

Andere kanshebbers duurzaamheidsprijs

Overigens gaat die koninklijke duurzaamheidsprijs misschien toch naar het Friese afvalbedrijf Omrin, beddenmaker Koninklijke Auping, Koffiebranderij G. Peeze, Bouwgroep Dijkstra Draisma, duurzaamheidsmeetbedrijf EcoChain Technologies, de recycle designers en ingenieurs van DSM-Niaga, ICT-specialist in ‘optimalisatiesoftware Ortec of naar – mijn favoriet – de duurzame spijkerbroeken van Mud Jeans.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin