Doorgaan naar artikel

‘Rijk aan studiefaciliteiten, arm aan budget’

Studenten beschikken over fantastische faciliteiten. Maar straks ontbreekt het aan onderwijsbudget.

In 1983 startte ik op de Rijks Middelbare Tuinbouwschool in Utrecht. Wij waren in de wijk Zuilen in Utrecht in een aantal barakken gehuisvest, in afwachting van nieuwbouw in Houten. In Vleuten stond een dependance, op een half uur lopen vanaf het station en niet per bus bereikbaar. Hier was een assortimentstuin en waren wat praktijklokalen. Daartegenover stond het proefstation. Eromheen lagen toen nog een groot aantal tuinbouw- en fruitbedrijven als stageadres en, soms, praktijklocatie. Zo moesten wij het vak leren.

World Horti Center biedt studenten alles

Nu, 35 jaar later, beschikken de studenten van MBO Westland en Hogeschool Inholland, gevestigd in het World Horti Center, over de meest luxueuze school die je maar kan bedenken. Nieuwe lokalen, mooie technische ruimtes waar je je eigen robots in elkaar kunt knutselen, 3D-printers, keukens en nog veel meer. Alles is aanwezig om goed gekwalificeerd van school af te komen.

‘Een splinternieuw World Horti Center, waar straks de financiële middelen ontbreken om de studenten te kunnen opleiden’

In hetzelfde gebouw kun je netwerken. Alle grote toeleveranciers zijn aanwezig, je kunt daar dagelijks mee in gesprek om vragen te stellen en jezelf voor te bereiden op de toekomst. Er komen internationale gezelschappen langs en er zijn veel activiteiten vanuit de tuinbouw. Letterlijk één deurtje verder is de Demokwekerij gevestigd, waar je met de nieuwste technieken kunt experimenteren en zelf praktijkonderzoek mag uitvoeren.

Minister Carola Schouten van Landbouw spreekt tijdens de opening van het internationale kennis- en innovatiecentrum voor de glastuinbouw, het World Horti Center in Westland. - Foto: ANP

Minister Carola Schouten van Landbouw spreekt tijdens de opening van het internationale kennis- en innovatiecentrum voor de glastuinbouw, het World Horti Center in Westland. – Foto: ANP

Studenten die hier afstuderen stromen niet met oude, maar met nieuwe kennis het bedrijfsleven in. Dat is nog eens wat anders dan 35 jaar geleden, toen we het met oude materialen moesten doen en met door docenten in elkaar geknutselde boekjes.

Bezuinigingen op het groene onderwijs

Helaas is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. In het verleden viel het groen onderwijs onder het ministerie van LNV. Het nieuwe kabinet heeft het groene onderwijs bij het ministerie van OC&W ondergebracht. Deze overgang gaat ten koste van de beschikbare middelen voor het groene onderwijs. Het aantal leerlingen is landelijk ook afgenomen, waardoor de budgetten onder druk komen te staan met grote bezuinigingen als gevolg.

Geen aanlokkelijk idee. Een splinternieuw World Horti Center, waar straks de financiële middelen ontbreken om de studenten te kunnen opleiden. Dit laat de sector toch niet gebeuren?

Share this

Afbeelding
Dick Oosthoek

directeur Groene Erkenningen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin