Doorgaan naar artikel

‘Gemaakt van restjes vaak het lekkerst’

Jan Linders komt met aspergevlaai en MVO Nederland met een verspillingsplatform. Ik zie een verband.

De klanten van Jan Linders mochten stemmen: komt er een frisse komkommervlaai of een hartige aspergevlaai. Het hoeft niet te verrassen dat de klanten van deze Zuid-Nederlandse supermarktketen een tweederde meerderheid was voor de aspergevlaai. Het wordt volgens Jan Linders dé hit voor de komende paasbrunch.

Nou zou ik zeggen: doe gewoon óók die komkommervlaai. En nog veel meer gekke vlaaien. Maar dan alleen gebakken met de restjes van wat in de agf-afdeling niet meer verkocht kan worden. Als Jan Linders dat logistiek en bakkundig voor elkaar zou kunnen krijgen, dan zou dit retailbedrijf direct aansluiting kunnen vinden bij de actie Verspilling is Verrukkelijk.

De aspergevlaai van supermarkt Jan Linders. - Foto: Jan Linders

De aspergevlaai van supermarkt Jan Linders. – Foto: Jan Linders

Lekkers uit het ondereind

Deze actie hoorde gisteren het startschot: MVO Nederland en 18 bedrijven die allerlei lekkers weten te brouwen van vers voedsel dat om allerlei redenen ergens op weg naar de consument afvalt. In vakjargon: het ondereind. Kromkommer doet natuurlijk mee, maar ook Instock (bier uit aardappelrestjes), GRO (borrelsnacks van restjes), Potverdorie (restjes in potjes), Thijstea (icetea uit restjes) en The Ketchup Project (u snapt het al).

Soms wordt uit het feit dat ik er geen keihard nieuwsbericht over maak maar er een luchtige blog over schrijf, opgemaakt dat ik de aanpak van verspilling niet serieus zou nemen. Dat is zeker niet het geval. Ik heb veel bewondering voor al die ondernemers die een gaatje in de voedselmarkt zien.

Verspillingbestrijders succes!

Makkelijk maken deze mensen het zichzelf zeker niet. Want als het makkelijk was had de voedselverwerkende industrie die productstroom allang voor de volle 100% opgesoupeerd om er soepen, bieren, snacks, sappen, theetjes en ketchups van te maken. Maar toch doen ze het. Omdat het nu eenmaal zonde is om relatief duur geproduceerd voedsel te degraderen tot voer voor vee of voor de vergister. Zonde van alle grond- en hulpstoffen die we met zijn allen op deze wereld wel beter kunnen inzetten.

Dus veel succes! En aan Jan Linders: áls die asperges en straks misschien de komkommers in de vlaaien nog niet uit het niet-verkoopbare ondereind van de versmarkt kwamen, dan weet u wel wat te doen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin