Doorgaan naar artikel

‘Affiniteit vereist bij minister van landbouw in Rutte III’

Land- en tuinbouw krijgt waarschijnlijk weer een eigen minister. Dossiers schreeuwen om aandacht.

Henk Kamp is het tegen wil en dank, maar Rutte III krijgt naar alle waarschijnlijk weer een heuse minister van Landbouw. Gerda Verburg was in kabinet Balkenende IV de laatste. Onder Rutte moest de landbouw het tot nu toe doen met een staatssecretaris. De formatiebesprekingen lopen op zijn eind. Op tafel ligt al een verdeling van ministerposten. De vraag overigens is of Landbouw in de naam komt; een ministerie van Voedsel klinkt wat moderner, en dan gecombineerd met Landschap of Natuur.

Land- en tuinbouw verdient een serieuze post in de Trêveszaal. In deze vergaderzaal van de ministerraad komen de grote vraagstukken ter sprake. Landbouw vertegenwoordigt een exportwaarde van € 85 miljard (2016), bijna 20% in de totale Nederlandse exportwaarde. Er is meer: de economische belangen van boer/tuinder en kritische burger botsen vaker. De rol op het platteland verandert.

‘Economische belangen van boer/tuinder en kritische burger botsen vaker. De rol op het platteland verandert’

Als belangengroepen een moment hebben hun verlanglijstje in te dienen, is dat nu wel. En als het even kan mét een ruim opgezette kassabon. Zo vragen de onderwijsbonden maar liefst € 1,4 miljard voor het basisonderwijs.

‘Als belangengroepen een moment hebben hun verlanglijstje in te dienen, is dat nu wel’

Natuurlijk, de landbouw heeft ook zo’n lijstje. Een reeks dossiers schreeuwt om afwikkeling en initiatief. Met stip op 1 staat het nieuwe mestbeleid voor de periode 2018-‘21 (met derogatie). Prioriteit 2 heeft hervorming van het Europees landbouwbeleid. Er is straks minder geld, minder inkomenssteun en ook de verdeling moet anders. Ook met de Brexit ziet Europa er anders uit. Punt 3: Orkaan Irma drukt de wereld op de feiten rondom klimaatverandering. De landbouw heeft wél ruimte nodig om duurzame initiatieven te kunnen nemen.

De actualiteit dwingt op korte termijn tot stellingname in de fipronil-affaire, toelating glyfosaat en actieplan stalbranden.

Het wordt een uitdagende klus, dat is zeker. En met een branche die intern sterk verdeeld is. De belangen zijn voor ieder groot, vaak tegengesteld. Elke sector kiest zijn eigen spoor, en die sporen lopen niet altijd parallel. Hopelijk staat er wel iemand aan het roer met affiniteit voor de sector.

Bekijk meer

Share this

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin