Doorgaan naar artikel

‘We hebben meer buitenlanders nodig’

Een paar weken geleden had ik ’s ochtends een afspraak bij een Zeeuwse ondernemer. Onderweg luisterde ik naar het Radio 1 Journaal.

Een verslaggever hield een interview met een directeur van een ziekenhuis in Goes. Aanleiding was het schreeuwend tekort aan personeel in dit Zeeuwse ziekenhuis. Ik vertelde dit aan de ondernemer en hij kreeg direct een twinkeling in zijn ogen. “Hiervoor is maar één goede oplossing Bernd. Het verboden woord.”

“Je bedoelt buitenlanders?”

“Juist!”

Brexit zegen voor de Nederlandse tuinbouw

Met een klant was ik op bezoek bij een van de snelst groeiende handelaren in groente en fruit. “De Brexit is een zegen voor de Nederlandse tuinbouw”, kregen we al vrij snel te horen. De uitleg was ‘to the point’. “Het anti-immigratieklimaat en de uitkomst van het Brexit-referendum zorgen in Engeland voor toenemende onzekerheid bij Europese seizoenarbeiders. Hierdoor kunnen ze geen goed personeel meer vinden. De Nederlandse tuinbouw kan hiervan profiteren omdat wij het beste alternatief kunnen aanbieden.”

Te lage zelfvoorzieningsgraad

In een recente publicatie van ABN AMRO, ’Foodexport naar Verenigd Koninkrijk weer op koers?’, werd dit onderbouwd met cijfers. Het Verenigd Koninkrijk kan voor slechts 54% in zijn eigen voedsel voorzien. Voor groente is dat 55% en voor fruit slechts 17%. Door de lage zelfvoorzieningsgraad is de kans klein dat het Verenigd Koninkrijk meer zal consumeren uit eigen land of zal importeren uit landen buiten de EU. Er is simpelweg geen goed alternatief. Zelfs als er importtarieven komen voor agrifoodproducten. Maar liefst 27% van al het voedsel dat geconsumeerd wordt in het Verenigd Koninkrijk komt uit de EU. Nederland is van alle EU-landen het belangrijkste herkomstland. De Nederlandse verssector is voor 12% van haar export afhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Door de uitkomst van het Brexit-referendum daalde het Britse pond. Daardoor werden Europese agrifoodproducten duurder. Toch steeg ook in 2016 de export naar het Verenigd Koninkrijk met 4,5%.

Beter GroenLinks dan PVV

“Als Nederlandse tuinder kun je dus beter op Groen Links dan op de PVV stemmen, fluisterde mijn klant ironisch in mijn oor.” “Zo extreem zou ik het niet willen stellen. Naar beide kanten niet overigens. Maar om ‘het motorblok’ van de Nederlandse economie, het MKB, draaiende te houden hebben we wél meer economische migranten nodig. Bij de groentesnijder Vezet werken bijvoorbeeld meer dan zestig verschillende nationaliteiten. Dat bedrijf groeit nog steeds als kool. Met werkzoekenden uit de UWV-bestanden was dat nooit gelukt.”

“Je gebruikt meer woorden Feenstra, maar je zegt precies hetzelfde.”

‘Ironisch genoeg hebben de Britse boeren massaal voor de Brexit gestemd’

Geen plukkers meer voor VK

Een dag later las ik via Twitter het volgende bericht van de BBC: ‘Nu al een tekort aan Europese arbeidskrachten bij Engelse groente- en fruitkwekers door Brexit’. De strekking van het verhaal was duidelijk. Engelse groente- en fruitkwekers kunnen steeds moeilijker buitenlandse seizoenarbeiders vinden. Op dit moment heeft 20% te weinig plukkers gevonden om de oogst van het land te halen. Deze ondernemers wijten dit aan de toenemende onzekerheid voor Europese plukkers door de Brexit en minder inkomen voor diezelfde buitenlandse plukkers door het zwakkere pond. Ironisch genoeg hebben de Britse boeren massaal voor de Brexit gestemd. Boontje komt om zijn loontje.

Share this

Afbeelding
Bernd Feenstra

marktadviseur voor tuinbouwbedrijven

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin