Doorgaan naar artikel

‘Meetbare streefdoelen in nieuwe GMO-strategie’

Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, zet in zijn nieuwe GMO-plannen in op meetbare streefdoelen én strakke controle. De sector krijgt waar het om vraagt: meer duidelijkheid.

Het document telt 108 pagina’s. Of dit genoeg is, moet de praktijk gaan uitwijzen. De telersverenigingen hebben nog tot 1 oktober om programma’s in te dienen.

Van Dam trekt in het rapport Nationale Strategie voor toepassing van de Gemeenschappelijke Marktordening (GMO) voor groenten en fruit in Nederland – periode 2017-‘20 – het boetekleed aan. Het GMO-tijdperk 2009-‘15 struikelde over haar doelen. De strategische doelen schaalvergroting, duurzame productie, diversiteit, aanpassing productie- en afzetstructuur en kostprijsverlaging waren slecht geformuleerd. Onvoldoende specifiek, meetbaar en tijdgebonden, luidt het oordeel. De complexiteit van regelgeving vormde zelfs een belemmering voor telers om bij producentenorganisaties aan te sluiten.

Nadruk ligt op vernieuwing

De bewindsman ziet vooral in de verslechterde concurrentiepositie reden om voor de periode 2017-‘20 in te zetten op andere strategische doelen. Versterken van de afzetstructuur staat voorop. De teler moet een krachtiger positie krijgen in de keten én markt. Denk aan bundeling van aanbod en efficiëntere afzet. De teler zal daarbij vooral ook marktgerichter moeten produceren. Of anders gezegd: minder bulk, meer toegevoegde waarde per product. De nadruk ligt op vernieuwing. De teler moet beter inspelen op de vraag naar gezonde voeding, duurzame en regionale productie en gemak. De term ‘nieuwe verdienmodellen’ valt in het rapport.

En als derde strategisch doel geldt verdergaande verduurzaming. Natuurlijk, duurzame energiebronnen, hogere energie-efficiency, minder middelen en emissies. Het zijn de bekende thema’s.

‘Teler moet beter inspelen op de vraag naar gezonde voeding, duurzame en regionale productie en gemak’

De doelen in de nieuwe Nationale Strategie zijn niet wereldvreemd. Dezelfde signalen staan in het vitaliseringsplan voor de glastuinbouw HOT. Het is goed dat Van Dam de streefdoelen nu helder formuleert. Het gaat wel ten koste van meer regels. Het rapport is doorspekt met de term ‘meetbaar’. En aan regeldruk hebben de telers doorgaans een broertje dood.

Bekijk meer

Share this

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin