Doorgaan naar artikel

‘Opbouw en opname vakantiedagen belangrijk’

Vakantiedagen kunnen opnemen is een hard recht van werknemers. Maar ook de werkgever heeft rechten en plichten.

Wettelijk heeft een fulltime werknemer recht op 20 vakantiedagen. Op basis van de agrarische cao’s is geregeld dat werknemers daar bovenop ook recht hebben op bovenwettelijke vakantiedagen.

Voor de wettelijke vakantiedagen geldt dat deze binnen 6 maanden na het opbouwjaar moeten worden opgenomen. De cao Glastuinbouw maakt hierop een uitzondering, in die sector zijn wettelijke dagen 5 jaar geldig. De werknemer is zelf verantwoordelijk voor het opnemen van vakantiedagen, maar de werkgever moet de werknemer wel de gelegenheid geven om het verlof in te plannen. Bovenwettelijke vakantiedagen verjaren voor iedereen na 5 jaar.

In principe instemmen met aanvraag

De werkgever is dus verplicht de werknemer ieder jaar in de gelegenheid te stellen de wettelijke vakantiedagen op te nemen. In principe moet de werkgever instemmen met de vakantiewensen van de werknemer. De werkgever heeft 2 weken de tijd om schriftelijk bezwaar te maken op een verlofaanvraag. Dit kan bijvoorbeeld aan de orde zijn als de vakantiewens van de werknemer grote problemen oplevert voor het bedrijf. De werknemer die hierdoor redelijkerwijs niet in staat is geweest om zijn vakantiedagen tijdig op te nemen, zal die op een later tijdstip alsnog moeten kunnen opnemen.

Extra dagen volgens cao

De agrarische cao’s Glastuinbouw en Open Teelten kennen regelingen waarbij een werknemer extra vakantiedagen opbouwt, op grond van zijn leeftijd of de lengte van zijn dienstverband. Zo krijgen jongere werknemers bijvoorbeeld extra vakantierechten.

Als werkgever stimuleer je werknemers om verlof op te nemen door vakantie en de verjaringstermijn regelmatig ter sprake te brengen, zoals tijdens werkoverleg of functioneringsgesprekken. Vertel aan werknemers wat het belang is van het opnemen van vakantie. In overleg is er vaak veel mogelijk.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Diana Eleveld

adviseur cao en arbeidsrecht

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin