Doorgaan naar artikel

Een mooi teeltjaar met goede prijzen

Een nieuwe ronde met nieuwe kansen. We hebben met elkaar de beste wensen gedeeld: boven alles een goede gezondheid, een gelukkig jaar en zeker ook een mooi teeltjaar met goede prijzen. Het is allemaal gemakkelijk gezegd, maar nog niet zo eenvoudig in de uitvoering.

Nou ben ik niet zo van voornemens. Voornemens roepen twee keer een schuldgevoel op: impliciet erken je laksheid of ‘fout’ gedrag. En als het misgaat, bekruipt opnieuw dat schuldgevoel. Ik geef toe, het zit vooral in mijn hoofd. We móéten aanpassen, en dóén dat eigenlijk voortdurend ook al, simpelweg omdat de omstandigheden veranderen. Tja, dan is een nieuw jaar, of een nieuwe teeltronde, een geijkt moment.

Wat doet het weer?

De aftrap vergt hoe dan ook aanpassing. Per 1 januari verandert een aantal regels. Als ondernemer kun je daar op inspelen. Maar verder is 2017 toch nog een onbeschreven blad. Ongetwijfeld gaat in 2017 het weer ons parten spelen. 2016 volgde op een kletsnat groeiseizoen een tropische herfst. De kapotte ruiten en vernielde gewassen als gevolg van de hagelbui eind juni in Someren staan nog op onze netvliezen.

Van grote invloed is zeker ook afwijkend weer in Spanje, dat al twee jaar voor hoge prijzen zorgt. Licht sarcastisch zou je kunnen zeggen: ’geen ramp ís een ramp’.

Onderhoud, nieuwbouw en herstructurering

In de glastuinbouw wordt nu achterstallig onderhoud uitgevoerd. De fabrikanten van sorteermachines en scherm(doek)en doen goede zaken. Elke vierkante meter glas wordt gebruikt. En er wordt weer gebouwd! Op zijn zachts gezegd is dit uitdagend. Kan de markt 200 hectare paprika extra aan? Hoe zit het eigenlijk met die herstructurering van Cees Veerman?

Politieke verkiezingen

Een spannend jaar wordt het zeker op politiek terrein. Allereerst in Nederland. Eind maart zijn er verkiezingen. Op de uitslag is geen peil te trekken. Een record aantal partijen doet mee. Populisme wint aan populariteit. Een links of rechts machtsblok in het torentje maakt straks nogal wat uit in een aantal tuinbouwdossiers.

Wat doen Duitsland en Frankrijk? Ook hier verkiezingen en een groeiende afkeer van het politieke pluche. In beide landen is – in navolging van de VS met Donald Trump (‘Make America great again’) – hang naar nationalisme.

Een uitdagend jaar dus. Ook ik wens u een mooi teeltjaar met goede prijzen.

Share this

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin