Doorgaan naar artikel

Rommel net zoveel waard als Klasse 1

Gekke groenten als symbool van voedselverspilling gooien een paar groentewetten overhoop.

Hele kleine en eigenlijk zelfs wel ietwat obscure bedenksels hebben soms grote gevolgen. De Kromkommer bijvoorbeeld. Een initiatief met een lekkere naam, gelanceerd door leuke meiden rond een thema dat toen en nu op weerklank stuit: voedselverspilling.

Plots was het zover dat te kromme komkommers, te kleine appels en verfrommelde paprika’s héél goed in de markt kwamen te liggen. Bijna zelfs beter dan het perfecte Klasse I product waar geen supermarktconsument nog van opkijkt.

Dat komt door twee dingen: door schaarste en door het verhaal.

Schaarse gekke groenten

Schaars? ‘Gekke groenten’, zoals we het ondereind van de kwaliteitsschaal van groente en fruit ook wel noemen, bleken nogal schaars toen de twee grootste supermarkten van Nederland er ineens wat mee wilden. De agf-keten is namelijk best efficiënt bij het wegwerken van die ‘rommel’. Het gaat weg naar de appelmoes of het groentesap, als varkensvoer of als brandstof in de vergister. Wat heet verspilling?

Het verhaal van voedselverspilling

Het verhaal dan. Dat gaat wel degelijk over verspilling. De titel van het verhaal is Red Mij Van De Weggooi. Want hoe raar ook van vorm, deze lelijke eendjes zijn en blijven perfect vers voedsel, net zo gezond en sappig en houdbaar als hun mooie Klasse I broertjes en zusjes. Verspilling dus om dat hoogwaardige spul te degraderen tot laagwaardigs als veevoer of gft-compost.

Met dat verhaal erbij is het volgens de supermarkten niet nodig om deze Buitenbeentjes (de naam waaronder AH ze in het schap legt) veel goedkoper te maken dan het Klasse I product. Misschien zelfs een klein beetje duurder. Het schijnt zelfs de opmaat te kunnen worden naar een algehele acceptatie van groot, klein, dun, dik en alles door elkaar.

Natuurlijk ogend versus strak gesorteerd

Dat kun je positief uitleggen: in plaats van perfect en volstrekt eenvormig ligt er weer een veel natuurlijker ogende veelvormigheid in het agf-schap. Of toch negatief: een belangrijk pluspunt van de professionele Nederlandse teler, het telen van juist dat perfecte, strak uitgesorteerde product, verliest zijn meerwaarde.

Geef uw mening in de poll hieronder


Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin