Doorgaan naar artikel

Schemergebied tussen oneigenlijk en illegaal koper

‘Zijn biologische telers die koper lukraak spuiten dan toch ook gewoon gifmengers?’

Deze verzuchting zou een consument zomaar kunnen ontsnappen bij het horen van het nieuws dat in de EKO-aardappelen koper iets te vaak en iets te veel wordt gebruikt en dan eigenlijk als bestrijdingsmiddel, terwijl het niet als zodanig is toegelaten.

Een verzuchting met een paar gevaarlijke woorden. ‘Lukraak’ om te beginnen. De tijd dat er nog hopen telers waren die er lukraak op los spoten, die is in Nederland toch wel voorbij.

Het woordje ‘gifmengers’ lezen we natuurlijk ook niet graag. Ondanks de onvermoeibare inspanning van de behartigers van boeren- en tuindersbelangen om nog slechts te (laten) spreken over plantgezondheid en plantengeneesmiddelen, horen en lezen we in algemene media nog vaak de makkelijke verzamelnaam ‘landbouwgif’. Koperoxychloride heb ik op internet in de berichten ook al aangeduid gezien als gif.

En dan staat daar nog het woordje ‘ook’. Elk nieuws over boeren of tuinders die gewasbeschermingsregels overschrijden straalt uiteindelijk rottig af op de hele beroepsgroep.

Wraak vanwege Greenpeace?

Voorop staat natuurlijk dat elke boer en tuinder in Nederland het moet doen met de hier geldende regels. Een biologische fruitteler die ik deze week sprak vroeg zich – ietwat zuur – af of hier de biologische teelt een veeg uit de pan krijgt als een soort wraak op wat gangbare telers de laatste weken indirect van Greenpeace te verduren kregen, via de red de bijencampagne gericht op AH, Jumbo en Lidl. Tja, wraak van wie precies op wie dan?

Wel én niet toegestaan

Koper is toegestaan als bladmeststof. In de biologische aardappelteelt schijnt dergelijk gebruik – anders dan in bijvoorbeeld de fruitteelt – weinig tot geen zin te hebben. Als een aardappelteler het spul dan toch spuit, dan zou dat eigenlijk op niets anders kunnen duiden dan op de bedoeling om het te gebruiken als fungicide tegen phytophthora, waar het middel echter níét voor is toegelaten.

En dát dus oneigenlijk gebruik heeft weer alleen zin als het in hogere concentratie wordt gespoten dan op het etiket staat vermeld. Met ook al heel snel tot gevolg dat het maximaal gebruik van 6 kilo per hectare per jaar wordt overschreden. Wat van oneigenlijk gebruik illegaal gebruik maakt.

Illegaal is illegaal

Illegaal gebruik mag sowieso niet. Dat benadrukken ook LTO Nederland en het Biohuis. En SKAL heeft desgevraagd laten weten het vermoeden van dergelijke overtredingen door te geven (en ook door te hébben gegeven) aan de NVWA. Overigens ook dat ze dergelijke vermoedens in de biologische fruitteelt níét eerder hebben hoeven doorgeven.

Dat de biologische aardappelboer of fruitteler die zich wél aan de dosering en die maximale hoeveelheid houdt, daar nu óók op zou worden veroordeeld, omdat hij dat koperoxychloride eigenlijk (of in dit geval dan dus eigenlijk ‘oneigenlijk’) alleen maar spuit vanwege de bijwerking als bestrijdingsmiddel, dat is toch eigenlijk wat al te streng. En zoals SKAL aangeeft bovendien juridisch vrijwel onmogelijk hard te maken. Wie zou dat ook willen?

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin