Doorgaan naar artikel

Bring in the Westlanders

Hollands tuinbouwglorie in Amsterdam. Oké, u en ik hebben er niks aan bijgedragen en toch ben je er een beetje trots op. Als een geheimpje dat we samen hebben.

Weer zo’n dekselse Westlandse kassenbouwer. Die mannen zijn er van alles bij gaan doen. Want wie liet er de laatste acht jaar nog een kas bouwen? Om aan de slag te blijven zijn ze hun in de glastuinbouw opgedane ervaring dan maar gaan inzetten voor allerlei andere, soms knap onverwachte klussen. Zo doet VB Projects van Edward Verbakel momenteel voor hoe je dwars door Amsterdamse bodem kunt boren, zonder rottig in het nieuws te komen.

De Westlandse specialist in onder andere klimaatsystemen legt een 425 meter lange ondergrondse warmteleiding aan tussen de Hermitage en de Hortus Botanicus. Vanwege de kwetsbaarheid van de stad bovengronds, wordt er op 25 meter diepte geboord.

Rembrandt en Catharina de Grote

De Hermitage aan de Amstel en de Hortus hebben allebei hun wortels liggen in de Gouden Eeuw. Het museum aan de Amstel, waar volgend jaar Rembrandts uit Sint Petersburg komen te hangen en nu een schitterende greep uit de kunstcollectie van tsarina Catharina de Grote is te zien, heeft overtollige warmte waar de kassen van de Hortus blij mee zijn. En de bewoners van de tussenliggende straten zijn ook nog steeds blij, want voor het leggen van de leiding hoefden geen straten open en bomen ontworteld.

Niks verzakt of overstroomd

VB Projects en onderaannemer Welvreugd weten vanuit de ervaring uit aardwarmteprojecten inmiddels namelijk heel goed hoe je moet boren. Horizontal Directional Drilling noemen we dat. Boren boren boren en een halve kiloneter verderop precies uitkomen waar je uit móést komen. Zonder onderweg op van alles te zijn gebotst, of overstromingen of verzakkingen te hebben veroorzaakt.

Tuinders in alle werelddelen roepen: Bring in the Dutch. In Nederland roepen ze steeds vaker: Bring in the Westlanders.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin