Doorgaan naar artikel

‘Groen licht geven voor glyfosaat’

Het Europees agentschap voor chemische stoffen (Echa) ziet in glyfosaat geen risico’s voor de volksgezondheid. Met dit (voorlopig) advies is de weg vrij voor toelating van de actieve stof ook na 1 juli. Op die datum loopt de tijdelijke toelating af.

Toepassing van glyfosaat moet op wetenschappelijke gronden gestoeld zijn. De procedure is echter ontaard in een politieke soap. In het Brusselse permanent comité voor planten, dieren, voeding en veevoer (Scopaff) stemden afgelopen maandag 20 van 28 lidstaten (waaronder Nederland) vóór toelating. Toch was dit niet voldoende, omdat dit – op basis van bevolking – geen gekwalificeerde meerderheid was. Grote landen als Italië, Frankrijk en Duitsland onthielden zich van stemming.

Clubs als Greenpeace hebben met luidkeelse protesten politici in de houdgreep. Tegenwerpingen vanuit de industrie of agrarische sector worden op voorhand als verdacht weggezet. Volgende week neemt het Comité van Beroep een standpunt in. De Europese Commissie wil dat het Echa-rapport daarin leidend is. Terecht, hoe onafhankelijker zou je een oordeel willen hebben? En leuk of niet voor de opponenten, Echa oordeelt dat er geen gegronde aanwijzingen zijn dat glyfosaat kankerverwekkend is. Evenmin tast het de erfelijke eigenschappen aan, of heeft het effect op de vruchtbaarheid.

Share this

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin