Doorgaan naar artikel

Nu waterstromen 
in kaart brengen

De onrealistische eis om al per 1 januari 2016 water te zuiveren, is van tafel. Ook is nog allerminst bekend welk meetprotocol en welke eisen straks gelden voor zuiveringsinstallaties.

Het is geenszins een excuus om achterover te leunen. Glastuinders moeten nu aan de slag om op 1 januari 2018 spuiwater middelenvrij te kunnen lozen. Een uitstel tot 2021 is mogelijk, maar dan moet er eind dit jaar wel een deugdelijk plan liggen.

Emissieloze teelt

De regelgeving omtrent gewasbeschermingsmiddelen is streng. Iedereen kan daar van alles over vinden. Feit is dat de Europese Kaderrichtlijn Water weinig ruimte biedt. Stapsgewijze afbouw van stikstof- en fosfaatemissies leidde niet tot afdoende reductie van middelenresten in het oppervlaktewater. Volgens de Tweede Nota duurzame gewasbescherming moet in 2018 de normoverschrijding met de helft zijn teruggebracht en in 2023 met 90 procent. Het betekent in de praktijk een nagenoeg emissieloze teelt.

Maatschappelijke druk

Voor de toepassing van enkele middelen hanteren de waterschappen nu al een 99,5 procent zuiveringseis. En het is niet denkbeeldig dat dit palet onder maatschappelijke druk wordt uitgebreid. Het zou mogelijke correcties in teelten ernstig kunnen beperken. Toelatingshouders scherpen hun etiketten al aan. Zij maken zich ook zorgen over toepassing van nieuwe middelen waarin zij veel geld hebben geïnvesteerd.

Waterstromen in beeld brengen

Een teler die alleen aan de slag gaat moet per 2018 zijn spuiwater voor 95 procent zuiveren. Tuinders in collectief krijgen tot 2021 respijt. Er zijn inmiddels 160 collectieven aangemeld, samen goed voor 1.850 bedrijven met 
6.300 hectare glas. Een collectief heeft dus duidelijk de voorkeur, zeker ook vanwege tijd en kosten. Het is belangrijk de waterstromen op de bedrijven nu alvast in beeld te brengen om straks als die details komen, snel te kunnen handelen.

License to produce

Voor de moderne glastuinder is alleen teeltkennis duidelijk niet genoeg meer. Hij heeft zich noodgedwongen al verdiept in de energie-markt, daar komt nu een rol als waterzuiveraar bij. Leuk of niet; het is nodig voor een license to produce.

Bekijk meer

Share this

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin