Doorgaan naar artikel

De kinderen van de staatssecretaris

Het Algemeen Dagblad verengt een gesprek met staatssecretaris Martijn van Dam over de Nationale Strategie groente en fruit tot de rampzalige voeding van Nederlandse kinderen. En terecht.

De nationale strategie groente en fruit gaat voor Nederlandse tuinders natuurlijk vooral over hoeveel Brusselse GMO-gelden ze kunnen binnenharken en waar dan wel precies voor. Dat een landelijke ochtendkrant als het AD de verantwoordelijke bewindspersoon vervolgens doorzaagt over zijn eigen kinderen, dat lijkt dan een beetje knullig.

Een eind weg in het interview vanmorgen op pagina 4 wordt wel melding gemaakt van ’tientallen miljoenen euro’s’, die de tuinders uit ‘een regeling’ van de EU kunnen halen. Maar dan weten we al precies hoe Van Dam met veel kunst- en vliegwerk zijn zoontje aan de groente en het fruit moet krijgen.

Luchtig

Ook de koppenmaker van het AD houdt het luchtig. ‘Groentefrietjes? O, die lust ik wel!’ staat er groot boven. Klinkt positief. En ook volstrekt gevaarloos is de onderkop ‘Van Dam wil dat kinderen meer groente en fruit eten’. Ja, hèhè, hoe wijd ópen kan een deur staan?

De bizarre waarheid staat in het statistiekje onderaan: 1 op de 100 kinderen krijgt genoeg fruit. En 60 procent van de sterfgevallen door hart- en vaatziekten is het gevolg van een ongezond voedingspatroon.

Er wordt in de media veelvuldig gerept van ’talrijke recente voedselschandalen’. En dan gaat het steeds over die paar zaken zoals het paardenvlees dat als rund verkocht werd, of gewone eieren die als bio verkocht werden. En soms nog over het e-woord dat we hier dan maar even niet noemen.

Het echte schandaal

Maar dít is natuurlijk het wérkelijke voedselschandaal: dat wij allemaal willens of in elk geval wetens te weinig groente en fruit eten en daarmee onze eigen gezondheid verwaarlozen en vervolgens ziek gaan zitten doen bij de dokter en bij onze ziekenhuizen. En dat we onze kinderen (figuurlijk én letterlijk) niet meer fatsoenlijk opvoeden.

En wat is het antwoord namens de regering op dit enige échte grote gezondheidsschandaal? “Een spotje voor broccoli, waarom niet?” Dat gevoel van urgentie kan nog wel iets opgevoerd…

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin