Doorgaan naar artikel

Waterzuivering nu al voorbereiden

Januari 2018 lijkt nog een eind weg. Maar ook best dichtbij als elke teler dan een oplossing moet hebben op spuiwater te zuiveren van gewasbeschermingsmiddelen.

“Wacht niet langer, begin nu”, roept belangenorganisatie LTO Glaskracht Nederland haar leden op. “De kwaliteit van het oppervlaktewater moet beter, anders verliezen we straks correctiemiddelen.” Tijdens een serie ‘Waterdagen’ wordt de urgentie extra benadrukt van het actief in beeld gaan brengen van alle waterstromen, en het gericht zoeken van oplossingen om uiteindelijk nagenoeg emissieloos te gaan telen.

Toenemende druk

De druk van waterschappen als wetshandhavers neemt toe, omdat het aantal normoverschrijdingen bij metingen van gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater te groot blijft. Toelatingshouders van middelen scherpen hun etiketten aan. En ze maken zich zorgen over nieuwe middelen die ze ontwikkelen, en waarin ze heel veel geld investeren. Worden die straks niet versneld weer afgeserveerd, als blijkt dat er te veel van in het oppervlaktewater wordt teruggevonden?

Milieu-organisaties doen er een schepje bovenop en willen nu liefst al geen groente meer in de supermarkt zien waarvoor (verondersteld) bij-onvriendelijker middelen in de teelt zijn toegepast.

Ontbrekende kennis

Telers voelen de hete adem in hun nek. Maar welke zuiveringsapparaten precies voldoen aan de gestelde norm van 95 procent zuivering, moet nog vastgesteld worden. Dus concreet afwegen van investeringen en oplossingen is nog lastig. En hoe en waar begin je, als je samen met een aantal telers in een gebied een collectieve voorziening wilt realiseren?

Waterstromen in beeld

Een eerste begin kan zijn om alvast alle waterstromen op het bedrijf in beeld te brengen en zo inzicht te krijgen in waar knelpunten liggen. Het gebruik van de KasWaterWeter kan een eerste stap zijn. Of het toepassen van praktische emissie-tips die (onbewuste) emissies kunnen verminderen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin