Doorgaan naar artikel

Op de Energiedialoog alles nog maar eens doorspreken

Het viel een beetje weg tegen alle ophef rond dat andere inspraakdingetje van gisteren. Maar vandaag is de Energiedialoog van start gegaan. Doet u mee?

Om de Energiedialoog toch een beetje in beeld te krijgen heeft het ministerie kosmonaut André Kuipers ingehuurd. Net als zijn illustere voorganger Wubbo Ockels staat Kuipers door zijn baan om de Aarde als vanzelf boven alle partijen.

Maar ook met zo’n hemels boegbeeld blijft het nog maar weer eens doorkauwen van alle energie-ideeën natuurlijk een tamelijk overbodige herhaling van zetten. Want nog maar net wat meer dan twee jaar geleden hebben alle partijen toch al bij elkaar gezeten om het Energieakkoord te sluiten? En minder dan een jaar geleden heeft iedereen die er energietechnisch een beetje toe doet een duit in het zakje van Kamps eigen Energierapport mogen doen. Ja, ook namens u, waarde tuinder, was er input.

Klimaattop

Ondertussen weten we ietsje zekerder dat we met zijn allen naar de donder gaan als we niet vliegensvlug onze CO2 uitstoot tot een absoluut minimum terugbrengen. Ja, ook u, waarde tuinder. Is in Parijs op de Klimaattop door de gehele wereld zo afgesproken.

Dat er dan nu alsnog een Energiedialoog op touw is gezet, dat past eigenlijk vooral heel goed in dat steeds meer omstreden frame van de inspraakavond, van de bezwarenprocedure met de mogelijkheid tot indienen van zienswijze en van Het Raadgevend Referendum.

Op hoge toon

Iedereen mag op hoge toon nog weer eens zijn stokpaardje berijden. Wethouders roepen dan ‘we nemen het mee’. Uw bezwaren, zienswijzen en beroepen worden netjes gearchiveerd, met daarnaast de afwijzing en de ongegrondverklaring. En onze stemformulieren van die volksraadpleging van gisteren over … ja waarover nou eigenlijk ook alweer? … liggen alweer opgeslagen voor tentoonstelling in het nog op te richten Rijksmuseum voor Democratie en Andere Achterhaalde Staatsvormen.

Zonde

Oké, ik overdrijf nu schromelijk. Democratie is een feest en mee mogen praten is beter dan je mond moeten houden op straffe van verbanning naar Siberië. Maar zo aardig als ik André Kuipers ook vind, een Brede Maatschappelijke Energiedialoog, dat is toch echt zonde van tijd en geld.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin