Doorgaan naar artikel

Heilig doen over groente en fruit

We moeten niet te heilig doen over groente en fruit, zegt voedingkundige met pensioen Martijn Katan. Tuurlijk, maar het blijft natuurlijk wel het klimaatvriendelijkste alternatief voor dat ellendige vette rode vlees.

Voedingsprofessor Martijn Katan is nu 70, maar gaat vrolijk voort met het ontzenuwen van mythes rond eten. Schreef er onlangs weer een boek over. NRC zet als kop boven een interview met Katan: ‘We doen te heilig over groente en fruit’.

Daar kunnen we het alleen maar mee eens zijn. Heilig ergens over doen is zelden de opstap naar massale aankoop danwel consumptie ervan. We doen ook heel heilig over duurzaam vervaardigde kleding en andere rommeltjes. Maar de winkel die daar het minste woorden aan vuil maakt, de Action, heeft haar omzet in 2015 verviervoudigd!

Heilig of schijnheilig

Heilig doen, dat is bijna synoniem aan schijnheilig en dat wil je als productgroep niet aan je kont hebben hangen. Die kant gaat het soms wel op. Ik viel gisteren avond bij het tv-kijken na De Wereld Draait Door in een reclameblok dat twee minuten lang alleen maar de meest fleurige en sappige beelden van verse groente liet zien. Eerst een reclame van Lidl. Daarna een van het kankerfonds. Toen nog een nadrup van Lidl en hup daaroverheen nog zo’n nabrander van dat Kankerfonds weer.

Heilige boontjes

Ik had net een bonenschotel op met een witlof-spitskool salade, dus ik kreeg er zowaar een beetje een vol gevoel van.

En later op de avond kwam ik al zappend terecht op BBC1 waar een van de antwoorden op de centrale vraag ‘How to stay young’ was: eet meer groente en liefst in diverse kleurtjes (paars helpt met name het brein fit te houden).

Mijn meer dan 200 gram groente was tegen die tijd goed gezakt. Vanavond eet ik rode kool. Heilig of niet.

 

‘We doen te heilig over groente en fruit’

“Dan nog wat: hij vindt dat er in de voedingswetenschap ’te heilig’ over groente en fruit wordt gedaan. Die zouden goed zijn tegen hart- en vaatziekten en tegen kanker, maar volgens hem is daar onvoldoende bewijs voor. Ja, mensen die veel groente en fruit eten blijven langer gezond. Maar ze doen ook allerlei andere dingen waar je langer gezond van blijft. Sporten en niet roken en slank blijven en op tijd naar de dokter gaan. ‘Je kunt hooguit zeggen dat het samengaat met groente en fruit eten. Niet dat het de oorzaak is.’ ” Bron: nrc.nl

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin