Doorgaan naar artikel

Biologisch wil goedkoop vies product ontmaskeren

Biologisch opent de aanval op agrarisch product met hoge, maar verborgen maatschappelijke kosten, die niet in de winkelprijs verdisconteerd zijn.

“We denken dat consumenten binnen twee jaar met hun smartphone, een blue tooth sensor en twee simpele vragen direct in het schap de milieuschade en sociale schade van een product kunnen bepalen. Dat wordt een enorme klap voor de kiloknallers!”

Enig idee waar deze voorspelling vandaan komt? De laatste uitroep lijkt naar groen danwel naar links te wijzen.

Mad scientist

Het citaat is afkomstig van een persbericht van het biologische handelsbedrijf Eosta. Maar let op: het komt uit de mond van de Zweedse ‘mad scientist’ Prof. Tore TröKost-Blomström.

Deze fictieve personage liep gisteren rond op de Fruit Logistica in Berlijn. Hij sprak er onder andere Hans Hoogeveen aan. Hoogeveen is directeur-generaal Agro en Natuur van het ministerie van Economische zaken en hoge pief namens de overheid bij Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

Ware kosten

Eosta vroeg met de ludieke actie aandacht voor haar True Cost of Food initiatief. Eosta-directeur Volkert Engelsman: “Voedselprijzen moeten de ware kosten van voedselproductie weergeven, inclusief verborgen sociale en milieukosten. Geen duurzaamheid zonder transparantie. We zijn nu in staat om deze kosten te berekenen en gaan deze informatie daarom delen met consumenten.”

Dat klinkt al een stuk ernstiger. Het biologische bedrijf wil hiermee de consument voorhouden dat biologisch niet zozeer ’te duur’ zou zijn, maar traditioneel product te goedkoop. Heel de maatschappij betaalt de rekening waar het gaat om het moeten opvangen van de gevolgen van milieuvervuiling, verlies aan biodiversiteit en zo nog wat vervelende bijwerkingen.

Rekenmodel FAO

The True Cost of Food is een nieuwe loot aan Eosta’s duurzaamheidsboom Nature & More. De berekening van die Werkelijke Voedselkosten van Nature & More zijn gebaseerd op een model dat de wereldvoedselorganisatie FAO publiceerde in 2014.

Volgens het persbericht van Eosta vond Hoogeveen die waanzinnige Zweedse professor wel amusant – op de foto lacht hij inderdaad vriendelijk – en nodigde hij Engelsman uit voor een gesprek op het ministerie.

Misschien om hem daar buiten bereik van fotocamera’s eerst eens even te kapittelen over deze onverhoedse aanval van lolligheid. Of zou het toch een keer gaan komen van bijvoorbeeld dat vaak voorgestelde 0% BTW tarief voor biologisch?

Nep-app?

De ambities van de Zweedse professoren gaat overigens verder dan alleen Den Haag. Behalve in Berlijn zullen de mad scientists ook op de Biofach in Neurenberg de campagne onder de aandacht brengen “met hun opvallende NutriCost® scanner. Het apparaat voert ter plekke een True Cost meting uit op basis van de nog redelijk onbekende Snöreblom-extrapolatie.”

En daar volgde dus het citaat op waarmee dit blog begon. Humoristisch ingestoken, vast en zeker. Maar zo ondenkbaar is zo’n NutriCost-app voor op de smartphone toch eigenlijk helemaal niet?

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin