Doorgaan naar artikel

Voortekenen 2017 zijn positief

Tuinders zien het wel eens te somber in. Voor 2016 voorspelden ze in meerderheid dat het geen geweldig jaar zou worden.

Wanneer Nederlanders ondervraagd worden over de stand van het land, dan zien we al een paar jaar dat ze somberder gestemd zijn over het Nederlands gemiddelde dan over hun eigen persoonlijke situatie. “Het gaat slecht, maar met mijzelf gaat het eigenlijk wel goed.”

Zoiets was vorig jaar ook een klein beetje te zien in de antwoorden op de vraag hoe men op het jaar 2016 vooruitblikte. Ruim 40% zag het voor zowel de hele sector als voor het eigen bedrijf somber in. Dat bleek achteraf mee te vallen. 7% zag het met de sector de goede kant op gaan, maar met het eigen bedrijf niet. En 18% schatte het andersom in: met de sector pet, met het eigen bedrijf misschien zo slecht nog niet.

Vaag onbehagen, concrete gevolgen

Daar had je ze. Algemeen onbehagen, individueel oké. Wat dat onbehagen in bredere zin nationaal en internationaal allemaal heeft veroorzaakt in 2016, dat weten we. Brexit, Trump, ons eigen Oekraïne-referendum, de terugblikken staan er bol van en we projecteren het maar vast vooruit naar de verkiezingen in 2017 in Nederland en nog een aantal grotere EU-landen. Voor je het weet zitten we in een spiraal van somberte, zwartgalligheid, méér onbehagen en politieke en maatschappelijke gevolgen die een en ander bevestigen en versterken.

33,3% was dubbel positief

Maar terug naar januari 2016: precies 33,3% van de tuinbouwstemmers was dubbel positief. Zowel de sector als het eigen bedrijf zou het goed gaan doen. En die optimisten kregen zowaar gelijk. De meerderheid van de bedrijven in de voedingstuinbouw dééd het inderdaad redelijk (vollegrond en hardfruit) tot zéér goed (glasgroente en zachtfruit). In geen enkele deelsector moest men gemiddeld op een houtje bijten.

(Boze?) burger dol op tuinders

Er was deze maand meer goed nieuws. Al die boze burgers in Nederland in 2016 mogen over van alles en nog wat in de put zitten, níét over de tuinbouw. In de Agrifoodmonitor 2016 geven ze de tuinders en de meeste boeren een dikke voldoende. En emoties die ze bij die hardwerkende agrariërs voelen zijn doorgaans positief, trots en blij. Boos is men alleen een beetje op de kippen- en varkensboeren.

Dus kom op. Laten we het zonnig bekijken. Het volk houdt van ons, we krijgen weer een warm jaar met vermoedelijk een zonnige lente en een prima zomer (dit jaar geen El Niño!) en geen grootvoetbaltoernooi waar we niet bij zijn.

Ik heb er zin in!

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin