Doorgaan naar artikel

Groente eten is gezond, écht waar Foodwatch!

Vanmorgen las ik dat Foodwatch nu tot mijn verwondering ook al het eten van groente afraadt. Te veel suikers in de potjes.

Mensen die veel groente eten hebben een kleinere kans op hart- en vaatziektes, beroertes en darmkanker. Het eten van veel bladgroente verlaagt ook nog eens de kans op diabetes en longkanker. Groente eten is dus goed voor je gezondheid.

‘Maar al dat suiker dan?’, zullen mensen misschien denken na het bericht van Foodwatch. Foodwatch schrijft over toegevoegde suikers, maar presenteert de cijfers van álle suikers en wekt hierdoor de suggestie dat er enorme hoeveelheden suiker worden toegevoegd.

Mono- en disachariden

Hoe stel je vast of er suiker is toegevoegd? Dan staat er bij de ingrediënten ‘suiker’ (of een andere naam, als er een ander zoetmiddel is gebruikt). Het ingrediënt dat het eerst wordt genoemd zit er het meeste in. Daarnaast staat op een potje bij de voedingswaarde ‘koolhydraten, waarvan suikers’. Dit zijn alle mono- en disachariden die zijn toegevoegd en die van nature aanwezig zijn. In groente zitten dus van nature ook al mono- en disachariden.

Adviezen van het Voedingscentrum

In de adviezen van het Voedingscentrum worden potjes met toegevoegd suiker en zout uitgesloten. We eten gemiddeld echter slechts 125 gram groente, terwijl de aanbeveling minstens 250 gram per dag is. We moeten dus meer groente eten! Als mensen die geen of te weinig groente eten wel groente uit een potje eten, levert dit gezondheidswinst op.

Uiteraard is het wel van belang om te weten over hoeveel suiker we het daadwerkelijk hebben. Rode kool met appeltjes (die Foodwatch noemt) is een van de meest suikerrijke voorbeelden. Ik keek even naar de gegevens in de NEVO-tabel voor rode kool. Ik vergeleek rode kool uit een potje met zelfgemaakte rode kool met appeltjes. Bij zelfgemaakte rode kool met appeltjes is dat 8 gram bij 100 gram product. Uit een potje is dit 10,2 gram.

Anders suiker minderen

Maar je eet niet elke dag rode kool met appeltjes. Als je gefixeerd bent op suiker in plaats van op je hele voedingspatroon, kan dat resulteren in minder goede keuzes en steeds minder variatie. Dat is niet gezond.

Ik promoot niet het eten van suiker, maar als je suiker wilt verminderen, zijn er veel betere keuzes te maken dan minder groente eten. Uiteraard kun je beter minder/geen frisdrank, vruchtensap, gezoete ontbijtgranen, gezoete zuiveltoetjes (zoals vruchtenyoghurt), gezoete melkdranken (waaronder chocolademelk), snoep, (ontbijt)koek, ‘healthy’ repen en gebak gebruiken.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Liesbeth Oerlemans

klinisch epidemioloog en expert natuurvoeding

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin