Doorgaan naar artikel

Van Dam laat spierballen rollen in middelendossier

De glastuinbouw krijgt de tijd om naar verplichte waterzuivering toe te werken en daarmee middelen te behouden. Behalve dan als het om imidacloprid gaat. Dan zou zelfs anderhalf jaar geleden niet snel genoeg kunnen blijken te zijn.

Staat staatssecretaris Martijn van Dam voor een nieuwe harde lijn op Landbouw? Niets dan lovende woorden bij het vertrek van Sharon Dijksma. De tuinbouw had best zaken met haar kunnen doen, toen zij nog bij Economische Zaken de landbouwdossiers mocht bestieren. Zo manoeuvreerde ze samen met collega Mansveld van Milieu heel kundig door de kwestie van de verplichte waterzuivering voor glastuinbouwbedrijven.

Van Dam komt vandaag een stukje baziger uit de hoek. Hij gaat imidacloprid verbieden, tenzij uit metingen blijkt dat er tussen maart 2015 en maart 2016 minder van deze stof in het oppervlaktewater zat dan in 2013. De algemene maatregel van bestuur ligt al klaar, liet hij de Tweede kamer per brief weten, in aanloop naar het gewasbeschermingsdebat van komende woensdag.

Linkse strengheid

De nieuwe staatssecretaris lijkt hiermee een nieuwe linkse strengheid te willen uitstralen vanuit zijn hoek van het ministerie van Economische Zaken. De tuinders hebben hun kans gehad, maar als ze het milieu blijven vervuilen, dan moeten ze maar voelen.

Of is daar niks links’ aan? LTO Glaskracht roept hetzelfde over het loezen van imidacloprid. De overschrijdingen in het oppervlaktewater zijn ernstig en ‘dat moeten we saneren’, stelt Glaskracht-voorzitter Nico van Ruiten. Alleen niet door de goeien onder de kwaaien te laten lijden, voegt hij daar aan toe.

Die ‘goeien’ dat zijn de tuinders die ettelijke tienduizenden euro’s hebben geïnvesteerd in waterzuivering om toch maar met imidacloprid-houdende middelen te kunnen blijven werken. Middelen die nodig zijn om een geïntegreerde gewasbescherming te kunnen toepassen. Als die middelen niet meer mogen, dan is het alternatief het teruggrijpen op breedwerkende middelen. Daar is het milieu ook niet bij gebaat.

‘Good cop bad cop’

Niet alleen de goeien, maar álle glastuinders moeten afvalwater gaan zuiveren. Daarover is afgelopen najaar dat Hoofdlijnenakkoord gesloten tussen tuinders, het Rijk (toen dus nog Mansveld en Dijksma), gemeenten, waterschappen en de middelenbranche. Dijksma is nu van Milieu. Als straks inderdaad de meetwaarden naar beneden zullen blijken te zijn gegaan en het verbod achterwege kan blijven, dan blijft ‘haar’ akkoord met de tuinbouw netjes overeind.

Misschien weten Dijksma en Van Dam ook wel dat het met die metingen inderdaad al de goede kant opgaat. Bayer, fabrikant van Gaucho, laat in een reactie ook vast weten er van overtuigd te zijn dat de metingen inderdaad resultaat van de maatregelen zullen laten zien. Dat zou voor alle betrokkenen ook wel zo mooi zijn. Maar dan heeft Van Dam in elk geval – met een schuin oog naar de kritische milieuorganisaties – wel aan de tuinders laten weten dat met hém niet te spotten valt. Een poldervariant van wat in politietermen ‘good cop/bad cop’ heet.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin