Doorgaan naar artikel

Vasthouden aan gelijk speelveld in Europa

Brussel maakt zich op voor boze boeren en tuinders. Aanstaande maandag praten de Europese landbouwministers op een ingelaste Landbouwraad over de crisis in de sector.

Deze buitengewone raad is een verdienste van de Franse boeren die in juli snelwegen blokkeerden. De acties kregen navolging in België, Duitsland, Engeland en op bescheidenere schaal in Nederland.

Melkveehouders toeren de trom

Vooropgesteld, er is geen twijfel over de crisis in de agrarische sector. De prijzen zijn beroerd en dekken bij lange na niet alle kosten meer. Opmerkelijk is dat vooral melkveehouders de trom roeren, juist een groep die de afgelopen jaren een goede prijs beurde. Voor een deel hebben zij deze crisis aan zichzelf te danken. Zij bouwden nieuwe stallen om na ‘bevrijdingsdag’ 1 april volop te kunnen melken. Natuurlijk speelt de Russische boycot ook een rol. Maar op dat gebied hebben tuinders en varkensboeren misschien iets meer recht van spreken. Zij opereren al vele langer in die vrije markt van vraag en aanbod.

Welke maatregelen

Het gaat er nu niet om wie het meeste pijn lijdt; veel belangrijker is welke maatregelen er worden genomen. De voortekeningen zijn niet allemaal even goed. Een geur naar nationalisme stijgt op. Nog los van het absurde idee van importbeperkingen roepen bonden én overheden consumenten op landseigen producten te kopen. Voor een exporterend land als Nederland, 70 procent van de agrarische producten gaat de grens over, is dit een slechte ontwikkeling.

Enige haast lijkt geboden

Nederland moet zich niet van de wijs laten brengen door de radicale Franse collega’s. Ingrid Jansen, voorzitter van de varkensvakbond NVV, doet dit niet. Zij wil het ingezette traject van ‘vitalisering’ van de varkenssector afronden. In dit traject wordt gekeken naar meer rendement en marktmacht. Dit klinkt de tuinbouw bekend in de oren: het traject McKinsey. Het duurt wél heel lang eer er iets concreets op tafel ligt. Enige haast lijkt nu toch wel geboden.

Geen nationale maatregelen

Voor Nederland geldt maandag in Brussel maar een doel: vasthouden aan een gelijk speelveld in Europa. Ondernemers moeten op kwaliteit en prijs met elkaar concurreren. Nationale (steun)maatregelen passen daar niet bij.

Share this

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin