Doorgaan naar artikel

‘Grote tuinders klaar voor wietteelt’

“Grote zadenfirma’s, tuinkasbouwers, grote kwekers uit het Westland en farmaceuten volgen de discussie over experimenten met geregelde wietteelt in Nederland met interesse, die jongens zitten allang klaar.”

Het is de slotzin uit een drie pagina’s lang betoog van sociaal wetenschappers Nicole Maalsté en Michiel Panhuysen in dagblad Trouw. De krant plaatste het artikel schrijven van de twee naar aanleiding van het boek dat zij schreven getiteld ‘De Wietindustrie’, ondertitel ‘De slag om de achterdeur’. Gisteren overhandigden ze het eerste exemplaar aan D66 kamerlid Magda Berndsen die al twee jaar aan het broeden is op een wetsvoorstel voor het legaliseren van de gehele wietketen.

“De Nederlandse glastuinbouw is de beste georganiseerde van de hele wereld.” Nog een citaat van de twee wetenschappers. Grappig om een dergelijk compliment uit een dergelijke on verwachte hoek te horen. Veel kritischer zijn ze als het gaat om  het ooit zo vooruitstrevende gedoogbeleid van de Nederlandse overheid. In het kader van de strijd tegen de criminele organisaties die een steeds grimmiger greep op de teelt van cannabis krijgen. In die strijd wordt ook en misschien wel vooral de betrouwbare thuisteler dwarsgezeten, bijvoorbeeld door het verbod op growshops. Dat criminele organisaties ook wel op andere manieren aan hun tuinbouwbenodigdheden kunnen komen voor hun  teelten, dat is volgens Maalsté en Panhuysen evident.

Hightech Westlanders

Volgens de twee voorvechters van gereguleerde wietteelt is eveneens evident dat criminelen de grootste voorstanders zijn van het illegaal houden van teelt en distributie richting koffieshops. “Stel dat tuinders uit het Westland via een vergunningenstelsel kans krijgen om gecontroleerd en grootschalig wiet te kweken, dan kunnen illegale kwekers wel inpakken: de prijzen zullen kelderen, en zij zullen niet kunnen tippen aan de hoogwaardige wietsoorten die hightech Westlanders op industriële wijze produceren, vrij van gewichtverhogende middelen en (verboden) bestrijdingsmiddelen.”

Allerlei interessants staat hier te lezen. Vooral het grenzeloze vertrouwen in de hoogtechnolgische vakkennis en betrouwbaarheid van de Nederlandse glastuinbouw spettert van de pagina. Het moet kennelijk heus niet allemaal kleinschalig en biologisch. Niet in de wietteelt in elk geval. Ook saillant is de bijzin dat de prijzen zullen kelderen. Dat kennen tuinders ook, maar niet als iets om enthousiast van te worden. Maar wees gerust: nu ligt die prijs op zo’n 4 duizend euro per kilo. Dat kan een aardig eind kelderen zonder dat deze teelt zijn aantrekkelijkheid verliest.

In de Troonrede kwam de legalisering wietteelt gisteren niet voor – de hele land- en tuinbouw schitterde door afwezigheid – en in die van volgend jaar waarschijnlijk ook niet. Maar toch, u zit al klaar, begrijp ik. Gaan we het dan toch meemaken?

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin