Doorgaan naar artikel

Jaloerse blik naar veehouderij

Krijgt u er iets van mee, het fosfaatrechtendebat in de veehouderij? Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken roept de ongebreidelde groei in de melkveehouderij een halt toe.

Per 1 januari 2016 gelden fosfaatrechten voor melkvee. Voor de toekenning geldt 2014 als referentiejaar; de peildatum is 2 juli 2015. Dijksma heeft geen keuze. De melkveesector heeft zichzelf een plafond van 84,9 miljoen kilo fosfaat opgelegd. Na het schrappen van de melkquotering per 1 april lijken alle remmen los.

Cowboygedrag

Referentiejaar en peildatum roepen volop vragen en discussie op. Het lijkt erop dat cowboygedrag wordt beloond. Het zijn veehouders die snel hun veestapel uitbreidden, en daarmee anticipeerden op wetgeving. Collega’s die afwachtten of eerst grond kochten, lijken de dupe te worden. Zij moeten nu dure fosfaatrechten kopen. Ook dreigt een algehele korting. Dit treft vooral extensieve veehouders die eigenlijk niks met het fosfaatoverschot te maken hebben. De veehouderij praat over knelgevallen.

Mes snijdt aan twee kanten

Het interessante nu is dat vanuit de varkenshouderij hulp wordt aangeboden. Haal de schotten in het fosfaatbeleid tijdelijk weg. Melkveehouders met hun fosfaathonger kunnen de rechten bij noodlijdende collega’s in de varkenshouderij kopen. Het mes snijdt aan twee kanten. De prijs van een fosfaatrecht blijft binnen de perken. De varkenshouder krijgt op zijn beurt nog iets van een warme sanering. De blijvers in de sector krijgen wat meer ruimte.

Waarom niet in glastuinbouw?

Het klinkt best sympathiek, nietwaar? En verdorie, waarom kan zoiets niet in de tuinbouw? De altijd ‘gepamperde’ veehouderij krijgt alweer de reikende hand toegestoken. Is er een andere optie dan de kille sanering die de glastuinbouw nu ondergaat? Natuurlijk zijn er in het verleden regelingen geweest. Met wisselend succes; maar bovenal: er is nu geen geld. Vanuit andere (sierteelt)sectoren is de belangstelling geluwd.

Eigen kracht

De sector moet het op eigen kracht doen. En die oplossing ligt in de markt, zoveel is wel duidelijk. En die oplossing is er ook niet vandaag of morgen. Vol spanning kijkt iedereen uit naar het rapport van bureau McKinsey. Knelgevallen kunnen hier wellicht hoop uit putten, maar meer voorlopig ook niet.

Share this

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin