Doorgaan naar artikel

Floriade hipper met minder bloemen

De gemeenteraad van Almere is toch in meerderheid achter het plan voor de Floriade 2022 gaan staan.

Even leek het erop dat de raad er eigenlijk geen zin meer in had. Het plan dat wethouder Mulder aan de Almeerse volksvertegenwoordigers voorlegde veroorzaakte gefrons en gekreun. Dat is natuurlijk ook niet ongebruikelijk, nadat drie achtereenvolgende Floriadegemeenten met gaten van miljoenen euro’s achterbleven. Zoetermeer 1992, Haarlemmermeer 2002 en Venlo 2012 Het heeft weinig mooie herinneringen opgeleverd. Alleen Rotterdam heeft een blijvende en beklijvende ‘landmark’ overgehouden aan de Floriade: de Euromast.

Gaat het in Almere dan eindelijk weer eens een keer wél wat worden? Misschien wel, want het lijkt in elk geval een beetje anders te worden. En anders, dat kan dan dus ook béter worden, of memorabeler.

Anders, want afgaande op het plan wordt het niet zoals voorgaande edities alleen maar bloemen, bloemen, bloemen en dan ook nog eens een klein beetje groente. Nee, het gaat over het voeden van de wereld in het algemeen en van de stad in het bijzonder.

Daarmee kan het ook wel eens een stuk hipper gaan worden dan in bijvoorbeeld Venlo. Al een paar jaar maken de zogeheten Urban Greeners reclame voor de Floriade, jonge jongens en meisjes bij wie Urban Farming op het lijf staat geschreven.

Jammer dan wel dat is besloten om de Floriade op een nu nog vrij ‘leeg’ eiland (want bezet door slechts bomen) voor de stad te gaan houden en niet in de stad zélf. Maar als er iets terecht komt van het idee om van het festivalterrein op het Weerwatereiland een permanente stadswijk te maken, die ook werkelijk als blauwdruk van een spectaculaire groene stad kan dienen, dan komt dat toch een beetje op hetzelfde neer.

‘Dit hangt ook af van de mate waarin marktpartijen bereid zijn te investeren’, staat in het plan over het eiland ná de Floriade. Ontwikkelaars, investeerders en een gemeente, meestal werd dat niks. Deze keer staan de seinen op groen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin