Doorgaan naar artikel

Nederlandse telers met AH België in

AH heeft net wat meer met zijn tuinders dan Delhaize met die van hun. Of hebben supers, zeker de groten, eigenlijk altijd alleen maar een baas-knechtverhouding met hun leveranciers?

Delhaize is in België wat Albert Heijn is in Nederland: de dominante supermarktketen. Als internationale retailer is Delhaize wat kleiner dan Ahold. Toch gaan beide partijen voor een fusie tussen gelijkwaardige partners en niet voor een overname.

Voor de tuinders in beide landen zal dat laatste niet zo heel veel uitmaken. Het gaat er natuurlijk vooral om hoe de eventuele nieuwe megaretailer zijn versinkoop zou kunnen gaan herstructureren. De kans dat dat gebeurt is wel wat groter dan wanneer een van beide partijen een supermarktketen in pakweg Polen of in Spanje zou overnemen. De 880 Delhaize winkels in België en Luxemburg en de 950 AH’s in Nederland zijn natuurlijk veel makkelijker te beschouwen als één groot blok.

Toen AH vier jaar geleden supermarkten begon te openen in Vlaanderen, waren de Belgen niet voor niets bezorgd. De inkoop en distributie kon makkelijk vanuit Nederland blijven plaatsvinden. Er ligt in die Belgische AH’s dan ook heel veel Hollands product. En ook op www.ah.be zijn de aanbiedingen dezelfde als die in Nederland. De asperges hebben zelfs een rood-wit-blauw strikje om.

Delhaize maakt op de website iets min der werk van het aanbevelen van de eigen Belgische telers. Onder het kopje Inspiratie figureert wel tomatentuinder Leo Verdonck van glastuinbouwbedrijf Den Boschkant in Vremde. “Van bij de start van het bedrijf is Delhaize er klant.” Dat klinkt al net zo hecht als de band die AH heeft met zijn telers. Maar even door scrollend zien we dat de aardbeien gewoon van Veiling Hoogstraaten komen.

Als de bovenliggende partij in deze eventuele fusie, met een toch net wat uitgesprokener versinkoopbeleid is het voor de hand liggend dat AH en zijn vaste club telers in dat eventuele nieuwe grote Benelux-blok de boventoon gaan voeren. Dat Bakker Barendrecht als de draaischijf van dat geheel dan weer in Belgische handen is bij Univeg, dat zorgt dan misschien weer voor wat evenwicht: dat handelsconglomeraat dat komende maand alleen maar groter gaat worden, heeft ongetwijfeld in no time ook een grote groep Belgische telers klaar staan om alle product naar dit nieuwe grote inkoopblok te sluizen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin